NG vrátí své skvosty církvi, i potom však zůstanou ve sbírce

Praha – Devět deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře a dva Rubensovy obrazy přestanou za dva měsíce patřit Národní galerii. Poté, co se stát dohodl s církví na jejich vydání, dojednalo vedení galerie s církevními řády harmonogram formálního předání. Nicméně díly ve skutečnosti zůstanou na současném místě ve sbírkách starého umění.

Že se jedny z nejvzácnějších položek ze sbírek Národní galerie vrátí církvi, bylo jasné již minulý podzim. S řády cisterciáků a augustiniánů dohodl tehdejší ministr kultury Jiří Balvín, převodu už Národní galerie nemohla zabránit. „Pokud byla naplněna litera zákona, tak se toho jako státní úředník musím držet. Ty věci budeme vydávat,“ poznamenal ředitel galerie Jiří Fajt. Bylo však na něm dojednat okolnosti navrácení součástí sbírek. Výsledkem je termín 18. září. 

Smlouvy podepíše Fajt se zástupci církve na speciální tiskové konferenci, už teď je ovšem jisté, že se vydáním maleb takřka nic nezmění. „Součástí předávacího protokolu bude klauzule o patnáctileté zápůjčce do Národní galerie,“ upozornil Jiří Fajt. Změní se tak pouze jméno majitele na štítku, díla Rubensova i Mistra vyšebrodského oltáře zůstanou na dosavadních místech v pražském klášteře sv. Anežky a Šternberském paláci, kde Národní galerie vystavuje své sbírky starého umění. Zápůjčky by měly být bezplatné. „Pro nás to znamená radost z toho, že se naplňuje dikce zákona, který umožní církvím ukázat, že jim jde o dobro společnosti, nikoli o vlastní zájmy,“ poznamenal generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Rubensovo Umučení sv. Tomáše (vlevo) a Sv. Augustin (vpravo)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Uspořádání, které nastane po formálním navrácení vzácných uměleckých děl církevním řádům, bude podobné tomu před rokem 1948. Rubensova plátna vystavovala Národní galerie již od roku 1896. Před druhou světovou válkou s církví dokonce dojednala jejich odkoupení, další události ale plánovanou transakci zmařily.

Vydáno pod