Má mít Šumava vlastní zákon? Vláda chce komplexní zákon

Praha – Vláda se postavila proti senátnímu návrhu zákona o Národním parku Šumava. Podpořila tak názor ministra životního protředí Richarda Brabce (ANO) a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ti míní, že lepší způsob, jak o park pečovat, představuje připravovaná vládní novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Poslanci by proto měli s projednáním senátního návrhu počkat, než bude novela připravená. To ale odmítá opoziční poslanec bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS), podle kterého je speciální zákon o Šumavě potřeba a senátní verzi považuje za nejlepší možnou.

Zákon o Národním parku Šumava je ožehavým tématem již léta. Své požadavky kladou ekologické organizace (které si přejí co nejpřísnější ochranu přírody), obce (které se chtějí rozvíjet a obávají se omezení turismu, na kterém jsou závislé), parková správa i vrcholní politici. Od nich vzešlo již několik návrhů, ten nejnovější schválili senátoři a je na cestě do Poslanecké sněmovny.

Co Senát navrhl

zonace:

  1. zóna zprvu 27 % území parku, poté 35 %
  2. zóna zprvu 68 %, poté 60 % území parku
  3. zóna 5 % území parku

bezzásahovost:

  • bezzásahová první zóna na 22 % území parku
  • tzv. dočasně zásahová první zóna na 4 % území parku

Vláda senátní návrh nechce

Senátní návrh zákona o Šumavě probrala dnes vláda a odmítla ho. Pro návrh to neznamená zánik, bez ohledu na stanovisko ministrů půjde do sněmovny. Premiér Bohuslav Sobotka by ale chtěl, aby poslanci s jeho projednáváním počkali, než bude hotový i vládní návrh o ochraně přírody. „Pak by se návrhy mohly projednávat v kontextu. Rád bych dosáhl toho, aby zvítězila obecnější úprava,“ řekl premiér.

Ministerský předseda přitom pochybuje o potřebnosti speciálního zákona pro NP Šumava. Vzniká totiž novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která se má věnovat otázkám národních parků včetně šumavského. „Nelze mít pro jeden národní park speciální zákon a pro ostatní národní parky obecnou úpravu,“ míní Sobotka.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by novela měla být hotová v říjnu. „Novela bude schopna řešit obecné podmínky pro všechny národní parky, ale potom bude schopna daleko lépe a pružněji než dnešní senátní návrh řešit specifické záležitosti Národního parku Šumava,“ podotkl ministr Brabec.

Senátní návrh prošel připomínkováním ministerstev, většina ho odmítla. Nelíbí se jim údajná nesystémovost, odchylky od režimu pro ostatní národní parky nebo jednoroční rezervace vybraných státních pozemků na Šumavě pro bezúplatný převod místním obcím.

Opozice žádá šumavský zákon, ekologové pochybují

Premiérův a ministrův postoj nevyhovuje opoziční ODS. Její expert na problematiku Šumavy, bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, má vůči využití zákona o ochraně přírody a krajiny výhrady hned z několika stran. Poukázal, že i samotný zákon o ochraně přírody a krajiny počítá s existencí samostatného zákona o Šumavě. Ten přitom neexistuje. „Po celou dobu, co národní park existuje, je zřizován nařízením vlády,“ zdůraznil Jan Zahradník. Je také přesvědčen, že obecný zákon platný pro všechny národní parky nemůže zohlednit svéráz Šumavy. Zatímco například v Krkonoších bydlí jen minimum lidí, NP Šumava je poset sídly. „Nachází se na území 21 obcí a přímo v něm leží sedm obcí. V tom je jeho specifičnost a potřebnost speciálního zákona o Národním parku Šumava,“ řekl Zahradník.

Ačkoli Jan Zahradník připustil, že je možné postavit senátní a vládní návrh ve sněmovně vedle sebe, neznamená to podle něj, že by poslanci měli návrh z horní komory odmítnout. Zahradník jej považuje za kvalitní. „Má podporu obcí, občanů, obou krajů a je výsledkem složitého vyjednávání mezi těmito hráči,“ podotkl.

Jan Zahradník: Senátní návrh by neměl spadnou pod stůl (zdroj: ČT24)

Nad tím, aby se problematikou Šumavy zabýval pouze obecný zákon o ochraně přírody, se pozastavil i programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. „Co si budeme povídat, účelem toho zákona je vyřešit spory o národní park na Šumavě. Možná, že řešit čtyři národní parky zároveň je příliš komplikované,“ řekl. Novelu, kterou nyní ministerstvo projednává se samosprávami, přitom jako celek pochválil. Líbí se mu i myšlenka národní parky co nejvíce zpřístupnit lidem. „Účelem národních parků by přece mělo být umožnit lidem navštěvovat divokou přírodu a vidět, jak by vypadala krajina ve střední Evropě, pokud by do ní člověk nezasahoval,“ uvedl Kotecký.

Co vadí odpůrcům senátorského návrhu?

  • umožnil by lovit zvěř všude mimo obce
  • usnadnil by výstavbu kontroverzních projektů (například lanovky na Hraničník, kde žije tetřev hlušec, přestože ji odmítl expertní posudek MŽP)
  • nerespektuje mezinárodní závazky České republiky a mezinárodní legislativu ochrany přírody NATURA 2000
  • odporuje již platnému zákonu o ochraně přírody a krajiny
  • většina lesů v národním parku se má řídit lesním zákonem, takže by se v nich hospodařilo jako v komerčních lesích