Amnestii v kauze kolem Berky znovu projedná soud

Praha - Justice musí opět řešit rozsah amnestie v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Podle záznamu v databázi InfoSoud nařídil nové projednání věci Nejvyšší soud (NS). Nové rozhodnutí má vynést táborská pobočka Krajského soudu v Českých Budějovicích. „Já bych byla ráda, pokud by soudní řízení proběhlo velmi rychle, aby důkazy, které byly obstarány, mohly být ještě s určitým odstupem použitelné,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Dovolání k NS před časem podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jenž
nesouhlasil s částečným zastavením stíhání Berky a bývalých konkurzních správců
Daniela Thonata a Lubora Kindla. Právníci Thonata a Kindla se naopak domáhali
úplného zastavení stíhání. „V současné chvíli neznáme odůvodnění rozhodnutí NS. Nevíme tedy, do jaké míry se ztotožnil s naší argumentací, nicméně vítáme, že dospěl k tomuto závěru,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Zeman taktéž tvrdí, že amnestie bývalého prezidenta Václava Klause se na Jiřího Berku nevztahuje. Činy, za které byl stíhán, prý přesahovaly její podmínky. „Berka byl stíhán pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele a spolčení. V takovém případě se o třetinu zvyšuje sazba na daný trestný čin. Poté už tedy nedosahuje parametrů, na které se vztahovala amnestie prezidenta,“ zmiňuje nejvyšší žalobce. Žalobci tak uspěli s námitkou, že Berkovi hrozí až 13 let vězení, zatímco amnestie platila maximálně pro kauzy se sazbou deseti let.

Podle původní obžaloby gang způsobil deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se prý pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod skutečnou cenou.

Soudce Berka údajně vyhlašoval konkurzy na vybrané společnosti, aniž měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku. Gang měl podle obžaloby krytí v tajných, službách, v policii i v justici - tyto kontakty měl za protislužby zajišťovat spoluobžalovaný Vladislav Větrovec. 

Amnestii oznámil Klaus loni na Nový rok. Zastavil stíhání trvající déle než osm let u trestných činů se sazbou do deseti let vězení. Rozhodnutí dopadlo také na řadu případů hospodářské trestné činnosti s vysokou škodou. Nejvyšší soud už na základě série dovolání nejvyššího státního zástupce zrušil zastavení stíhání v nejméně sedmi případech. Důvodem bylo většinou to, že se obžalovaní nějakou dobu skrývali v zahraničí.

Vybrané události v kauze Berka

  • Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka poslal 31. března 2003 na základě padělaných listin do konkurzu Union banku, 15. dubna ho zadržela a obvinila policie.
  • V únoru 2004 padlo i obvinění kvůli podezřelým konkurzům na další firmy, kromě Berky i na konkurzního správce Daniela Thonata, zástupce konkurzního správce Petra Tuhého, soudního znalce Martina Jurenku a zaměstnance zpeněžování podstaty Lubora Kindla.
  • Po rozšíření obvinění za konkurz na Zbrojovku Brno a Retemu byli nově obviněni tehdejší prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec a konkurzní správkyně Marta Čiháková.
  • Žalobkyně před soudem navrhla v dubnu 2009 tresty pro 12 obžalovaných. Nejpřísnější dvanáctiletý trest pro Berku.
  • O rok později odsoudil táborský krajský soud Berku, Thonata a Větrovce na devět let.
  • Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání v květnu 2012 zrušil rozsudek z dubna 2010 a případ vrátil táborskému krajskému soudu, jemuž nařídil lépe odůvodnit rozsudek.
  • 11. ledna 2013 zastavil soud na základě novoroční prezidentské amnestie nepravomocně Berkovo stíhání. Podle soudu se amnestie v celém rozsahu týká rovněž Thonata a Kindla, částečně pak Vladislava Větrovce a Marty Čihákové. Státní zástupce podal proti zastavení stíhání stížnost.
Vydáno pod