ČT: Mynář byl ze summitu NATO stažen až po upozornění, že stále nemá prověrku

Praha - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář stále čeká, jestli získá bezpečnostní prověrku. Žádost sice podal už v loňském roce, Národní bezpečnostní úřad ale stále neřekl konečný verdikt. NBÚ však sleduje i mediální výstupy prověřovaných – v případě Mynáře třeba to, jak mluvil o své možné účasti na střeženém sumitu NATO. ČT totiž zveřejnila, že Mynář figuruje na seznamu delegátů, přestože stále nemá bezpečnostní prověrku, a nedostane se tak na žádné jednání. Kancléř sice původně tvrdil, že nikam jet nezamýšlel. ČT ale zjistila, že ho Hrad vyškrtl ze seznamu delegace až po odvysílání reportáže.

Česká televize s Mynářem mluvila 28. srpna, tehdy ještě tvrdil, že je na summitu všechno v pohodě a prezidenta může všude doprovázet. Druhý den už ale tvrdil, že od samého začátku návštěvu summitu neplánuje, protože má naplánovanou návštěvu NBÚ.  

Že má jet Mynář na summit NATO, ovšem České televizi řekl i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. „Pan Mynář je součástí národní delegace, která s panem prezidentem na summit NATO ve Walesu příští týden pojede,“ uvedl Forejt.  

Mynář by se ale bez prověrky na summitu těžko někam dostával, akce totiž patří mezi nejstřeženější na světě: Pro účastníky je tak základem bezpečnostní prověrka, a to minimálně na stupeň tajné čili druhá nejpřísnější. Lidé s nižším prověřením se můžou pohybovat jen někde a jen s doprovodem. „Člověk bez bezpečnostní prověrky se v podstatě na summit NATO nedostane nebo jenom někam před dveře,“ poznamenal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Mynář nakonec na střežený summit NATO nejel (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí: Účast Mynáře zrušena na poslední chvíli

Česká televize se na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dotázala i Ministerstva zahraničí. A to potvrdilo, že Vratislav Mynář figuroval v seznamu delegace a jeho účast byla zrušena na poslední chvíli. Podle Černínského paláce byla účast Mynáře ohlášena ve druhé polovině července. Tři dny po odvysílání zmíněné reportáže ČT však jeho jméno ze seznamu mizí. Organizátoři pak Mynářovi ruší ubytování až dva dny před začátkem summitu.  

Mynář ale na tato zjištění nechtěl reagovat. „Veškeré pracovní verze seznamu členů doprovodu pana prezidenta na summit NATO nemá smysl jakkoliv komentovat. Klíčová je finální verze tohoto seznamu,“ napsal v textové zprávě.

Jeho výroky bude posuzovat Národní bezpečnostní úřad v rámci prověrky: „Mediální výstupy prověřované osoby (…) jsou součástí podkladů, kterými se NBÚ v procesu bezpečnostního řízení zabývá,“ uvedl úřad ve vyjádření pro ČT.    

Kancléř Mynář požádal o prověrku na nejvyšší stupeň - tedy Přísně tajné - vloni v prosinci. Základní lhůta, která je devět měsíců, tak už uplynula. NBÚ ale mohl proces přerušit nebo prodloužit. Tyto informace ale úřad nesděluje. Žádost o prověrku zřejmě pozdržela žaloba bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa, který Mynáře žaloval pro pomluvu. V případě, že na člověka, který o prověrku žádá, někdo podá trestní oznámení, může NBÚ s vydáním prověrky počkat až do vyřešení sporu.

Vydáno pod