V listopadu bude nadprůměrné teplo a málo deště

Praha - Teplý podzim bude pokračovat i v listopadu. Meteorologové očekávají, že teplotně výrazně nadprůměrné budou zejména příští dva týdny. Celý měsíc by pak měl být celkově sušší. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dlouhodobá průměrná teplota v období mezi 3. a 30. listopadem je v Česku 2,8 stupně Celsia. Letos by se ale v první polovině měsíce měly nejvyšší teploty pohybovat nad sedmi stupni, někdy se mohou dostat až k deseti stupňům Celsia.

Počasí s nadprůměrnými nebo průměrnými teplotami se udrží i po zbytek listopadu. „Noční teploty se v závěru měsíce budou pohybovat kolem nuly, denní by už neměly vystupovat nad deset stupňů,“ uvedli meteorologové.

Množství srážek se bude pohybovat pod průměrem nebo kolem něj. Průměrný úhrn srážek v tomto období je dlouhodobě je 51 milimetrů. „Četnější, i když nepříliš výrazné srážky se předpokládají v průběhu druhé poloviny listopadu,“ dodal ČHMÚ.

Teplé počasí panuje v Česku od začátku září. Říjen se dokonce s průměrnou teplotou nad deseti stupni Celsia zařadí mezi desítku nejteplejších říjnů od roku 1951.