Schapiro: Skloubit debatu o lidských právech s obchodem je možné

Praha – Spojené státy mají silné ekonomické vztahy s Čínou, to jim ale nebrání mluvit o porušování lidských práv. V reakci na aktuální debaty v Česku to v rozhovoru pro ČTK řekl nový americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro. Připustil také, že některá vyjádření českých představitelů k Rusku a jeho postupu na Ukrajině vzbuzují v USA pochybnosti. Věří ale, že se naprostá většina Čechů poučila z minulosti. Za jednu ze svých priorit považuje velvyslanec pomoc Čechům v boji proti korupci.

Schapiro měl tento týden v Česku svou první přednášku, na níž zdůraznil význam obhajoby lidských práv, demokracie v Česku a roli exprezidenta Václava Havla. Ten podle něj automaticky nezavrhoval politické nebo obchodní kontakty se zeměmi a vůdci, „kteří nebyli dokonalí“. Naprosto zásadní ale pro Havla bylo mluvit o politických vězních.  

To samé podle Schapira platí i pro Spojené státy. „Naše země má silné ekonomické vztahy s Čínou, ale to není v rozporu s tím mluvit o lidských právech, když se setkáváme se s Číňany a když sledujeme, co se v Číně děje. Ale americká politika bude vždy upozorňovat na porušování lidských práv, budeme mluvit o individuálních případech v Číně, a to velmi otevřeně,“ řekl ČTK. 

Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem
Zdroj: ČTK/AP/Parker Song

Prezident Miloš Zeman při své nedávné návštěvě Číny prohlásil, že je třeba přestat s přednáškami o lidských právech a tržní ekonomice, a místo toho se začít učit. "Je to jako u restartu počítače. Měl bych říct, že teď máme nový, daleko lepší počítač. Nevyučujeme tržní ekonomiku ani lidská práva nebo něco takového, a naopak se snažíme učit se. Já jsem v Číně ve snaze učit se, jak zvýšit ekonomický růst a stabilizovat společnost,“ prohlásil Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi

Jeho slova později mírnil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debata o lidských právech je podle něj součástí české politiky a čínská strana s tím počítá. „Je to součást toho, co chceme s Čínou dělat. Je tam ekonomika, kultura, ale zároveň i debata o hodnotách, ke kterým se hlásíme. Myslím si, že tohle je zahraniční politika ČR v této chvíli. A to platí,“ sdělil šéf české diplomacie novinářům.

Zeman také v Pekingu prohlásil, že Česká republika uznává územní celistvost Číny, včetně Tibetu a Tchaj-wanu. „Prezident je hlavou státu, nemusí však nutně dělat zahraniční politiku. Mně nepřísluší, abych českou zahraniční politiku rozebíral,“ nechtěl komentovat Zemanovy myšlenky bývalý americký elitní právník, který je v Česku od srpna.  

Vyjádřil se ale k někdy rozporným postojům představitelů Česka k Rusku. Ocenil, že se Praha připojila k západním sankcím vůči Moskvě kvůli jejímu angažmá v ukrajinské krizi, zdůraznil ale nutnost razantní akce. 

Americký velvyslanec o postoji českých politiků k ukrajinské krizi 

„Ale je pravda, že když slyšíme od lídrů slova, která si odporují, je to důvodem pro znepokojení. Nejen z důvodu toho, že nevíme, jaká je skutečná pozice, ale také proto, že to někdy nahrává propagandě (ruského prezidenta Vladimira) Putina, o němž se domnívám, že se snaží vrazit klín mezi evropské země, a který využívá každou příležitost, aby řekl: podívejte se, na Západě jsou země, které si nemyslí, že je zapotřebí razantní akce. Razantní akce je zapotřebí, a to všech zemí společně. Já doufám, že bude pokračovat a že v budoucnu budou poselství od každého jasná a pevná.“ 

Většina Čechů, s nimiž se setkal, si podle velvyslance v souvislosti s děním na Ukrajině pamatuje na ponaučení z roku 1968 a z dob studené války. „Jsem přesvědčen, že tady je jen velmi malá minorita lidí, kteří jsou proruští,“ podotkl.

  • Nový americký velvyslanec v Praze chce Čechům pomoct s bojem proti korupci. Americká ambasáda pod jeho vedením už plánuje zintenzivnit spolupráci s českými nevládními organizacemi. Zároveň chystá zvláštní grantový program na podporu občanské společnosti v zemi.
Vydáno pod