Děti v klipu ODS zesměšnily Sobotku. Úmysl byl dobrý, tvrdí Fiala

Praha – Na sociálních sítích se před komunálními volbami objevilo video se třemi dětmi, které politici z ODS využili pro svou kampaň. Na záběrech se posmívají špatné angličtině premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle zjištění ČT je jedno z dětí potomkem místopředsedy Strany práv občanů. Předseda ODS to považuje přinejmenším za zajímavé. V Otázkách Václava Moravce prohlásil, že podobný způsob předvolební agitace nepovažuje za vhodný. Zároveň ale věří, že to autoři mysleli dobře, když chtěli zdůraznit nutnost výuky cizích jazyků. Podle šéfa komunistů ODS neumí nic jiného než pomlouvat a lhát.

Děti v politické reklamě. Tři z nich si před volbami v klipu ODS střílejí z premiéra a jeho špatného přízvuku. Dobrou angličtinou říkají, že jsou na prvním stupni základní školy a rádi by ho pozvaly do třídy, aby se učil s nimi. „Věříme, že jednoho dne budete mluvit anglicky lépe než my,“ říká jeden z chlapců. V předvolebním klipu se objevuje také kandidát na starostu Prahy 6 Ondřej Balatka a ředitelka Základní školy Hanspaulka Marie Pojerová. „Protože by se mohlo stát, že tomu pan premiér nerozuměl, pro jistotu mu to přeložíme do češtiny,“ konstatuje Balatka na videu. 

Reakce spoluautora kampaně Balatky pro OVM 

„S natáčením videa, které jsme zajistili sponzorsky z vlastních prostředků a mimo prostory školy, rodiče souhlasili písemně. Video bylo natočeno ve snaze upozornit na aktuální téma bilingvní výuky ve školách, které bylo otevřeno v letošním roce. Nešlo o kampaň jedné strany proti druhé. Byla to prostě netradiční součást volební kampaně ODS, protože školství je významným a sledovaným tématem komunálních voleb. O komunikaci s MŠMT na toto téma jsem usiloval již na jaře tohoto roku.“

Podle informací, které zjistila ČT, se na vzniku videa podílel Zemanův poradce Martin Nejedlý, který je místopředsedou Strany práv občanů. Do natáčení politické reklamy zapojil svého potomka. Ministra školství to překvapilo. „U rodičů je na zvážení, jestli používat děti do politické kampaně, nebo ne. Já bych všem doporučil, aby děti nechali dětmi a politické popasování nechali na nás dospělých,“ reagoval Marcel Chládek (ČSSD). Také Fiala v OVM prohlásil, že o tom slyší poprvé. „Není mi jasné, proč představitel levicové, už skoro neexistující strany se zapojil do předvolebního klipu ODS. Podívám se na to,“ slíbil. 

Celá kauza má ale i jiný rozměr. Podle Balatky poslal Chládek do základních škol na Praze 6 školní inspekci, které zde chce zrušit dvojjazyčnou výuku. Ministr školství to označil za „lživé tvrzení“ s tím, že inspekce je nezávislá. On tak o ničem nevěděl. „Přišla tam na základě podnětu rodičů, kteří si stěžovali, že výuka má být bezplatná a oni po nich chtějí, aby platili 19 tisíc za výuku na veřejné škole,“ ohradil se Chládek s tím, že inspekce nehovořila o rušení výuky, ale o pochybení – nebyla totiž v rámcovém vzdělávacím programu. Inspekce také upozornila, že nemůže být za peníze. 

Vojtěch Filip, předseda KSČM

„Je to ukázka toho, jak se dělá politická reklama. ODS prostě neumí nic jiného než pomlouvat druhé a lhát sama o svých činech. Mluví se o tom, že někdo neumí anglicky a přitom se zapomíná říct, že když se ale chcete naučit, musíte platit – i když jde o veřejnou školu. Zamlčování skutečnosti je jejich (ODS) politikou.“

Šéf občanských demokratů v OVM prohlásil, že klip viděl až poté, co se o něm začalo diskutovat v médiích. „Nepovažuji podobnou formu předvolební agitace za nejvhodnější. Můj vkus to není,“ konstatoval Fiala. Zároveň ale členy ODS obhajoval s tím, že celou věc pravděpodobně mysleli dobře, když chtěli poukázat na význam znalosti angličtiny a problémy, které jsou s tím spojeny. „Úplně se to ale nepovedlo,“ podotkl předseda ODS. 

  • Fiala v OVM: „To, co předvedl náš pan premiér Sobotka, určitě není dobré. Já bych si z toho legraci nedělal, je to spíš smutné. Jestli naši reprezentanti neumí dobře anglicky, tak mají mluvit česky. Je to obrovský hendikep pro neformální vyjednávání.“ 

Ministerstvo školství se podle Fialy snaží dlouhodobě pozvednout úroveň angličtiny. „Není pravda, že se to všude musí platit. Zrovna Praha 6 je příkladem městského obvodu, kde se všude od první třídy učí angličtina bez poplatků,“ konstatoval šéf občanských demokratů s tím, že v případě dětí z klipu jde o jiný případ – šlo o rozšířenou výuku cizího jazyka.