Hrad jako čtvrtá cenová… Zeman to za vulgarismy schytal i od politiků

Praha – Nečekaně hrubá vyjádření prezidenta Miloše Zemana, která použil v Hovorech z Lán, odsoudili politici napříč stranami. Zeman podle nich znevažuje úřad hlavy státu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že tím nedělá ani dobré jméno Česku v zahraničí. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že Zeman dělá z Hradu a lánského zámku čtvrtou cenovou skupinu a znevažuje odkaz prezidentů T. G. Masaryka a Václava Havla. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček hájil užití vulgarit tím, že se chtěl Zeman přiblížit myšlenkovému světu svých odpůrců. Zároveň chtěl poukázat na pokrytectví při používání sprostých slov, kdy jejich využití v minulosti kritiku nevyvolalo.

„Prezident se chtěl užitím těchto jadrných výrazů přiblížit myšlenkovému světu svých odpůrců, kteří jsou velmi shovívaví k výrazivu u některých jiných politiků,“ uvedl Ovčáček. V minulosti byly podle něj podobné výrazy považovány za „noblesní či případně roztomilé“ a celospolečenskou diskusi nevyvolaly. V tom Zeman vidí určitou míru pokrytectví, míní mluvčí. „Možná je dobře, že nyní tato společenská diskuse vzniká a bude jedině dobře, bude-li uznáno, že takové vyjadřování není vhodné ani u lidí, u kterých bylo doposud akceptováno,“ dodal.

U politiků napříč stranami ale Zeman pochopení nenašel. „Prezident republiky by se takovým způsobem vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým lidem a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí,“ komentoval počínání prezidenta Sobotka. „Vysoký ústavní činitel, zejména pokud jde o prezidenta, by se měl za všech okolností chovat pokud možno profesionálně,“ doplnil.

Schwarzenberg: Jsem poctěn, že jsem pana prezidenta inspiroval

Zeman v pořadu opakovaně použil vulgarismy s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se Zeman chtěl těmto lidem zalíbit. „Je to trochu přehnané, tak často to nepoužívám. Jsem velice poctěn, že se pan prezident nechá mnou inspirovat,“ reagoval Schwarzenberg. Mnohem horší podle něj byly politické výroky prezidenta k Ukrajině nebo v Číně než vulgarity v jeho nedělním rozhovoru. Podle komentátora Českého rozhlasu Plus Petra Hartmana navíc použil Zeman srovnání s předsedou TOP 09 spíš proto, aby dostal do povědomí lidí, že Karel Schwarzenberg mluví sprostě.

Kalousek označil vulgarismy v tomto typu pořadu za nepřijatelné. „Nám, kterým záleží na odkazu T. G. Masaryka a Václava Havla, vadí, když se z Hradu a lánského zámku dělá čtvrtá cenová skupina,“ poznamenal Kalousek. Podle něho Zeman použitím sprostých slov zakrýval některá problematická vyjádření. Hlavu státu Kalousek kritizuje mimo jiné za „servilitu vůči čínskému režimu“. Stejný názor má i Hartman. „Miloš Zeman dokázal svými výroky absolutně odvést mediální pozornost od podstaty věci. Tou bylo, jakým způsobem vystupoval v Číně, jak se z Číny vracel a jakým způsobem hovořil o Pussy Riot a podobně,“ řekl České televizi.

Sám Kalousek ale přitom nejde pro silnější výrazy daleko. Před pěti lety řekl ve sněmovně na adresu Davida Ratha, že „jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako d..il“. O rok později vzbudilo pozornost video, které před dolní komorou natáčela s Kalouskem Česká pirátská strana. Ve veselé debatě padala slova „ho..o“ a „ko..t“.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL: „Do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy nepatří. S výjimkou citací a i tam je třeba opatrně vážit slova.“

Andrej Babiš, předseda ANO: „Prezident má hlavně reprezentovat. Ty výroky určitě nebudou mít pozitivní mezinárodní ohlas.“

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva (ČSSD): „Prezident nepoškozuje jen své jméno, ale i dobrou pověst úřadu, který vykonává. Měl by asi více přemýšlet, jakým způsobem bude do budoucna prezentovat své názory.“

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09: „Mám dojem, že politická kultura už u nás nemá vůbec žádné hranice. Už jsme zase v propasti.“ 

Někteří politici se ale prezidenta naopak zastávají. Například nová členka kabinetu Karla Šlechtová, která sama při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně politiky nešetřila, i když bez sprostých slov. „Je na každém, jak si to pobere. Osobně se nedomnívám, že to bylo až tak hrozné,“ řekla ČT. Odpoledne už ale mluvila jinak, taková slova ji prý jako ženu urážejí. Ráno podle svých slov totiž ještě přesně nevěděla, co prezident skutečně v rozhlase řekl. 

Vulgarismy ve veřejném projevu jsou ale podle odborníků z Ústavu pro jazyk český nepřijatelné. Ředitel ústavu Karel Oliva považuje vyřčení vulgárního výrazu při hodnocení činnosti vlády za natolik závažné, že by se prezident podle něj měl veřejně omluvit. „Je to daleko za hranicí čehokoliv z hlediska kultury obecně a slušného chování… Možná kdyby se jako lidový prezident sešel s lidmi v hospodě 4. cenové skupiny, tak tam by se to dalo tolerovat. Ale prezident má být vzorem i tam. Když už tu hrozivou chybu udělal, tak by ji měl uznat a omluvit se za ni,“ uvedl.

Marvanová: Zeman se změnil k horšímu (zdroj: ČT24)

Vulgarismy z úst politiků vyvolávají kritiku všude na světě

Podle vedoucího oddělení stylistiky a lingvistiky textu Petra Kaderky prezident selhal, protože nepoužil výrazivo přiměřené situaci: „Takhle ostré vulgarismy nepatří do veřejných projevů a už vůbec ne u hlavy státu. Neslučuje se to podle mého názoru s vahou úřadu a už vůbec ne s tím pořadem. Očekáváme od Hovorů z Lán kultivovaný projev a také to, že bude neurážlivý,“ zdůraznil.

Pokud veřejní činitelé ve svých vystoupeních použijí vulgarismus, prakticky vždy zaujmou média. Sprostá slova, a nadto z úst volených zástupců, se pak interpretují jako nedostatek dobrého vkusu a vychování či důsledek špatného sebeovládání v emocionálně náročných situacích. Na taková „uklouznutí“ politiků je veřejnost citlivá obzvlášť v anglosaském světě, zatímco třeba v Latinské Americe je tolerance větší. Případ Zemana, který použil vulgarismy zcela vědomě, a navíc v pořadu veřejnoprávního rozhlasu, je ale mimořádný a ve světě se pro něj těžko hledá srovnání. Více čtěte zde.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání už dostala více než sto stížností

Radě pro rozhlasové a televizní vysílání už kvůli prezidentovým vulgaritám přišla víc než stovka stížností. Pořadem se bude zabývat na příštím zasedání za dva týdny. V případě zjištění prohřešku buď vydá upozornění na porušení zákona, nebo si vyžádá další vyjádření od rozhlasu. Situaci se bude věnovat také Rada Českého rozhlasu. „Tématem našeho zkoumání není prezident Zeman, ale to, jak se zachoval rozhlas. Budeme se ptát, jestli tomu šlo v živém vysílání zabránit, což podle nás nešlo. A hlavně jak se k případným dalším Hovorům z Lán bude rozhlas stavět,“ řekl místopředseda rady Jiří Vejvoda.

Vybrané vulgární výroky českých politiků

Mirek Topolánek (někdejší předseda ODS; předseda vlády 2006-09):

  •  V únoru 2008 během první neúspěšné volby prezidenta: „To je směšný. Demokratická, svobodná volba! Totální výsměch. Jak se dívají, jestli náhodou někdo nezvedne ruku, tak mu po ní šáhnou. Jděte do p…le, všichni!“
  •  Na adresu příznivců ČSSD Topolánek podle serveru Blesk.cz z 20. března 2010 řekl: „Co je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? Knedlo-vepřo-zelo, všechny zavřít a nakopat do p…le“.

Miroslav Kalousek (někdejší předseda KDU-ČSL, nyní místopředseda TOP 09; ministr financí 2007–09 a 2010–13)

  • V červenci 2012 poslanec Věcí veřejných Petr Skokan ve sněmovně přečetl svůj údajný telefonát s Kalouskem ze září 2011. Kalousek ho v něm častoval vulgaritami poté, co zjistil, že to byl právě Skokan, kdo médiím prozradil ministrův incident, při kterém Kalousek nedaleko sněmovny nafackoval mladému muži. Kalousek podle Skokana v rozhovoru použil výrazy: „… s kým si myslíš, že mluvíš, ty č…ku“, „Kolik ti za to dali, ty blbečku?“ a „Proč seš taková sv..ě?“

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09; ministr zahraničních věcí 2007–09 a 2010–13)

  • V říjnu 2011 v reakci na požadavek ODS, aby o případném přijetí eura rozhodli Češi v referendu, řekl, že požadavek byl vznesen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a „znamená vystrčenou p…l, kterou jsme ukázali sousedům“.

Libor Ambrozek (KDU-ČSL; ministr životního prostředí 2002–06):

  • V listopadu 2004 poslanec ČSSD Josef Hojdar zveřejnil ve sněmovně text zprávy, kterou Ambrozek poslal několika šéfům průmyslových podniků, když je žádal o podporu při projednávání vládního návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. V textové zprávě údajně mimo jiné napsal: „Probíhá zákon o emisích. Poslanci hospodářského výboru se chovají jako č….i, je to horší než válečný stav.“