Souvisí odchod Prachaře se spory jiných ministrů? Politici to odmítají

Praha - „Nečekám, že by se rozhodnutí pana Prachaře rezignovat na post ministra dopravy jakkoli dotklo pana Němečka,“ uvedl Jeroným Tejc (ČSSD). Antonín Prachař (ANO) podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nezvládal řešit problémy, které se na ministerstvu dopravy kumulovaly, například otázku vedení Ředitelství silnic a dálnic nebo přípravu tendru na nového provozovatele mýtného systému. Šéfové koaličních stran odmítají souvislost mezi odchodem Prachaře a vyhrocenou situací na ministerstvu zdravotnictví.

„Tyto spory by pokračovat neměly, pokud má kdokoli jakékoli pochybnosti o některém členovi vlády, tak jsou tu pro to formální procesy a ne pokřikování v médiích,“ řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier s tím, že to rozhodně neznamená, že by se problémy jednotlivých ministrů neměly řešit. Dodal, že pokud ANO chce Prachařovou rezignací inspirovat ČSSD k odvolání svého ministra, neuspěje. „Odmítáme debaty typu kus za kus,“ řekl Jiří Dienstbier.

„V této vládě se začíná zakládat na velké problémy. Záměr Andreje Babiše byl celkem jasný: Odvést rezignací ministra dopravy pozornost od sporů s ministrem zdravotnictví Němečkem,“ domnívá se politolog Kamil Švec. „Myslím si, že je to dokonce strategie, napadnout nějaký slabý kus ze sociální demokracie,“ dodal Švec s tím, že nyní je na tahu premiér.

Delší dobu napjaté vztahy mezi ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) se na konci minulého týdne ještě vystupňovaly kvůli sporu o možném nasazení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky. Němeček během něj kritizoval média, která vlastní Babišova firma Agrofert, a tvrdil, že o něm lžou s cílem ho poškodit. Babiš zase Němečkovi doporučil nastoupit protialkoholní a psychiatrickou léčbu a zkritizoval ho za údajně nevýhodné nákupy v ostravské fakultní nemocnici, kterou Němeček v minulosti vedl. Více o sporu mezi vicepremiérem a ministrem zdravotnictví čtěte ZDE.

„Rezignace pana Prachaře je i není překvapivá zároveň,“ uvedl Tejc. „Nekladl bych mu za vinu vznik problémů, ale to, že je nedostatečně řešil,“ dodal Tejc s tím, že všechny změny, které se dějí příliš často, neprospívají fungování chodu ministerstva ani jednotlivých společností.

Speciál ČT24 k rezignaci ministra dopravy (zdroj: ČT24)

Babiš dlouhodobě stojí za Prachařem, resort prý převzal v rozkladu

O pozici současného ministra dopravy Prachaře se spekulovalo už delší dobu, vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ale za ministra dopravy postavil. Resort prý Prachař převzal v rozkladu. „Resort jsme převzali v totálním rozkladu, v ŘSD bylo několik korupčních kauz, z nichž jedna je dnes hlášena na policii… Pokud dnes opozice svolává speciální schůzi kvůli situaci v dopravě, měli by se podívat dostatečně za sebou, jakou bilanci tam zanechali. Myslím si, že pan Řebíček je dostatečný symbol korupce v této zemi, který se stal ministrem dopravy, převedl svou firmu na bílého koně a nahrnul tam zakázky. Je zajímavé, že tehdy odbory a ŘSD neprotestovaly,“ komentoval situaci v resortu na tiskové konferenci po senátních volbách.

Jakoukoli souvislost mezi Prachařovou výměnou a kritikou Svatopluka Němečka potom odmítl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Tyto dvě věci spolu nesouvisejí,“ zdůraznil v Událostech, komentářích.

Prachařův odchod je úlevou, míní opozice

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) si myslí, že odchod Antonína Prachaře z funkce je úlevou pro všechny, včetně Prachaře samotného. Prachařova rezignace ho nepřekvapila. „My jsme dlouhodobě poukazovali na to, že ministr nezvládá svůj resort,“ řekl.

„Odchod ministra dopravy je něčím, co jsme očekávali. Je to logický krok. Pan Prachař způsobil v resortu dopravy chaos. Byl nejhorším ministrem vlády a škody, které svým konáním i nekonáním způsobil, byly obrovské,“ řekl František Laudát (TOP 09).

Poslanci Úsvitu a komunistů mají za to, že ministrův krok vystavuje negativní vysvědčení celému kabinetu. „Vláda nezvládla tu odpovědnost na ministerstvu, které je nejdůležitější ve státních investicích,“ domnívá se Radim Fiala (Úsvit). „Zatím vidíme důkaz toho, že koalice nefunguje zrovna hladce, těch sporů je celá řada,“ dodal Jiří Dolejš (KSČM).

Prachař působil na ministerstvu dopravy od konce letošního ledna. Během jeho působení se na Ředitelství silnic a dálnic vystřídali čtyři šéfové, z nichž pouze dva byli regulérními generálními řediteli. Personální změny prosadil rovněž v nákladním dopravci ČD Cargo a krátce před svým odstoupením vyměnil i šéfa Českých drah.

Vydáno pod