Babiš chce podat trestní oznámení na nemocnici, již vedl Němeček

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chystá trestní oznámení kvůli hospodaření ostravské fakultní nemocnice, kterou v minulosti vedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). S ním má Babiš dlouhodobě spory, už dříve upozorňoval na údajně nevýhodné nákupy zdravotnického zařízení v této nemocnici. Němeček na oznámení reagovat nechce, vláda by podle něj měla řešit skutečné problémy ve zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si myslí, že by si to ministři měli mezi sebou vyříkat, a ne podávat trestní oznámení. Spor chce řešit i opozice, která hodlá vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny. Žádost předloží koncem příštího týdne.

Ministři jsou ve sporu od září. Vše začalo audity nemocnic, které provádějí úředníci z financí. Prověrku nařídil Brusel, jedna z nich se týkala i Ostravy. Němeček vedl zdejší fakultní nemocnici devět let. Babiš v pátek na svém twitterovém účtu napsal, že pro ni v roce 2009 koupil CyberKnife za 200 milionů korun. Normální cena je přitom podle něj poloviční.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho prý poté v reakci na vyvolaný spor vyzvali, aby svá podezření řešil podáním trestního oznámení. „No, tak tak učiním,“ prohlásil dnes Babiš. Dodal ale, že trestní oznámení není směřované cíleně na Němečka: „Není to na pana ministra, je tam i další případ nějakého VarioMedicalu. Jsou to věci, která probíhaly ve Fakultní nemocnici Ostrava. Nevím, kdo to zapříčinil. Poukazuje to ale na všeobecně známý stav našeho zdravotnictví, že se nakupují předražené přístroje.“ 

Nemocnice se ale ohradila, policie už podle ní podezření prověřovala. „Nákup přístroje již byl v rámci trestního oznámení prošetřován policií a celý případ byl státním zastupitelstvím odložen,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Pořizování přístrojové techniky kontroloval i Bruselem nařízený audit ministerstva financí. Výslednou zprávu nemocnice zatím k dispozici nemá. Babiš ale poukazuje na jiné nemocnice, které podle něj CyberKnife koupily za poloviční cenu. „Pokud to někdo v minulosti vyšetřoval, tak asi špatně,“ podotkl.

V roce 2009 koupil Němeček jako ředitel ostravské fakultní nemocnice Cyberknife za 200 mio., normální cena: půlka. Je to evropský rekordman.

„Na něco takového reagovat určitě nebudu. Potřebujeme řešit skutečné problémy českého zdravotnictví, nikoliv eskalovat vnitrokoaliční rozmíšky,“ reagoval na trestní oznámení Němeček. Babiš ale na kritice Němečka trvá a tvrdí, že se ministr zdravotnictví snaží odvést pozornost od problémů, které v resortu má a které neřeší. „Mým hlavním zájmem je, aby se tu nerozkrádaly veřejné finance. Proto se chystám podat trestní oznámení na hospodaření ostravské fakultní nemocnice,“ uvedl na svém blogu.

Roztržkou se bude ve středu zabývat koaliční rada

Ministři se mezi sebou přeli už v minulosti. Znovu se spor rozhořel v pátek, kdy Němeček kritizoval média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Tvrdil, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Babiš pak Němečkovi prostřednictvím twitteru doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Roztržkou se bude ve středu zabývat koaliční rada.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09: „Poslanecká sněmovna se tím podle našeho názoru musí zabývat. Pan premiér by měl vysvětlit, zda jeho ministři nemluví pravdu, když se navzájem osočují, nebo pravdu mluví a loupí.“

Spory mezi ministry podle premiéra neovlivní práci vlády. Sobotka ale zdůraznil, že oba politici by si neshody měli vyříkat a nevzkazovat si kritiku přes média. On sám prý nezaznamenal, že by Němeček resort zdravotnictví vedl špatně. „Je to věc, která je metodou pana Babiše, pro nás pro sociální demokraty to není metoda. My nebudeme podávat trestní oznámení na ministry z hnutí ANO,“ řekl dnes novinářům Sobotka. Dodal, že Němeček jej ujistil, že má čisté svědomí.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Hnutí ANO ale ministerstvo zdravotnictví už delší dobu kritizuje. Tvrdí, že není řízeno transparentně, a požaduje proto co nejrychlejší vypracování zákona, který financování zprůhlední. „S kolegou Janem Volným jsme informovali pana premiéra o určitých záležitostech v rámci resortu zdravotnictví, které se nám nelíbí. Bylo nám přislíbeno, že budou řešeny, a bohužel se nestalo téměř nic… Pokud budou přijata konkrétní opatření, tak je nám jedno, koho tam má náš koaliční partner jako ministra,“ řekl ČT předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. S Němečkem už prý tyto věci diskutoval dlouhodobě, ale žádné konkrétní výsledky se nedostavily. Osobně si proto myslí, že Němeček by v čele resortu být neměl. Dodal ale, že jde pouze o jeho osobní názor.

Faltýnek: ANO o ministerstvo zdravotnictví neusiluje

Podle politologa ze Západočeské univerzity Lukáše Valeše jde ANO usilovně za křeslem ministra zdravotnictví, i když to zatím oficiálně nepřiznává. „Dokonce už se ve hře objevuje varianta, že by ministerstvo zdravotnictví získalo právě hnutí ANO, a to výměnou za ministerstvo dopravy. Tam by byl obětován nepříliš populární ministr Antonín Prachař (ANO),“ řekl ČT. Faltýnek ale takové spekulace odmítl: „Nemám informace ani z předsednictva hnutí ani od pana předsedy Babiše, že bychom měli zájem o tento resort, přestože se pan Babiš v minulosti několikrát zmínil, že možná byla chyba, že jsme o tento resort při koaličních jednáních neusilovali.“

Faltýnek: O křeslo ministra zdravotnictví zájem nemáme (zdroj: ČT24)
Vydáno pod