Demonstrace na Albertově byla ostuda, míní Zeman

Praha – Prezident Miloš Zeman považuje demonstraci proti němu 17. listopadu za ostudu České republiky a pokračování prezidentské kampaně. Nepřímo tím označil protestující, kteří jeho vystoupení na Albertově doprovodili pískotem, červenými kartami a házením vajec, za stoupence Karla Schwarzenberga. Zásah v roce 1989 pak označil za brutální, ale zdůraznil, že nešlo o masakr.

„Zrovna Praha byla jediné velké město, kde v druhém kole prezidentských voleb zvítězil můj protikandidát a já naprosto chápu, že někteří lidé se ani po roce s touto volbou nedokáží smířit…,“ podotkl Zeman na tiskové konferenci. Zopakoval své stanovisko, že řev není argument.

Dialog sem, dialog tam

Zeman avizoval úmysl počkat si na další demonstrace příštího 17. listopadu. „A pak 10, 15 organizátorů těchto demonstrací pozvu na Hrad, abych bez svitu televizních kamer, protože před kamerami každý exhibuje, včetně prezidenta, si s nimi promluvil o tom, jaké mají argumenty,“ sdělil. Ten, kdo podle něj jenom řve, je „kverulant“, a nikoli relevantní politický oponent.

Bývalý kancléř Václava Havla a bývalý diplomat Luboš Dobrovský v Událostech, komentářích upozornil, že demonstrace na Albertově žádným dialogem být neměla. Šlo podle něj o projev protestu. „Ti lidé tam nepřišli vést dialog. Přišli tam dát najevo svou nespokojenost se stanovisky, která pan prezident až příliš často proměňuje. Jedná způsobem, který, jak se ukazuje, spoustu lidí v tomto státě pobuřuje…,“ prohlásil.

Zákrok na Národní třídě byl brutální, uznává Zeman. Ale nebyl to masakr

Vzpomínkovým akcím na události 17. listopadu 1989 v pondělí zejména v Praze dominovaly protesty proti prezidentu Zemanovi. Tisíce jeho odpůrců mu nejdřív na Národní třídě vystavily symbolickou červenou kartu. Při odpoledním odhalení pamětní desky na Albertově pak stovky lidí Zemana vypískaly a vyzývaly ho k odstoupení - více čtěte zde.

Miloš Zeman ke svým výrokům o zákroku policie na Národní třídě 17. 11. 1989:

„Já jsem píchnul do vosího hnízda právě proto, že jsem před 25 lety na té Národní třídě byl. A přátelé, každý národ si rád mytizuje svou miulost a každý národ rád vidí hrdiny i tam, kde nebyli. (…) Ano, zásah na Národní třídě byl velice brutální. Byl dokonce brutálnější než na jiných demonstracích, kde jsme tehdy byli. Ale nebyl to masakr. Masakr, milí kolegové, když se konečně naučíte novinařinu a nahlédnete do naučných slovníků, jsou hory mrtvol, masakr jsou potoky krve. Nepřehánějme, jinak bude naše historie falešná…“

Zeman při diskusi s prezidentským předchůdcem Václavem Klausem před několika dny prohlásil, že revoluci v roce 1989 vyvolala nepravdivá zpráva o smrti studenta Martina Šmída, nikoliv zákrok Sboru národní bezpečnosti na Národní třídě. Zásah tehdejší policie podle jeho tehdejších slov nebyl „nestandardním masakrem“; ale jednou z mnoha tehdejších demonstrací.