Rok bez peněz hrozí kvůli administrativě neziskovkám

Praha/Karlovy Vary – Neziskovým organizacím, které jsou závislé na penězích, jež poskytuje či zprostředkuje stát, hrozí velké potíže, možná i zánik. Rozsáhlá administrativa znamená, že dostanou peníze až s ročním zpožděním. V případě organizací poskytujících sociální služby, které dostávají peníze ze státního, se Karlovarský kraj rozhodl, že ohroženým organizacím pomůže ze svého. Většina neziskovek ale bude muset sehnat peníze z jiných zdrojů.

Neziskovkám hrozí i rok bez peněz (zdroj: ČT24)

Potíže s penězi budou mít v příštím roce neziskovky závislé na penězích z Evropské unie i ty, které je dostávají ze státního rozpočtu. Evropské peníze mohou vyschnout až na rok kvůli zahájení financování z nových operačních programů. O dotace z nich však bude možné žádat až na jaře - a v některých případech to znamená až roční výpadek.

„Na několik měsíců dojdou peníze, které běžně do našich projektů tekly,“ shrnul vedoucí sekce dárcovství organizace Člověk v tísni Tomáš Vyhnálek. Ředitel sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan se potom obává, že nejde jen o některé programy – po dobu výpadku „bude problém udržovat kapacity a aktivity“ i celých nevládních organizací.

I když ministerstvo pro místní rozvoj považuje vypsání dotačních výzev za prioritu, dříve než v březnu to nestihne. Ministryně Karla Šlechtová sice přiznává, že je chyba na straně EU i státu, část viny podle ní ale nesou i samotné organizace. „Je důležité, aby neziskové organizace nežily jen z evropských fondů. To si myslím, že je ten problém,“ podotkla.

Ohrožené organizace peníze již ostatně začaly shánět. „Vyhlásili jsme veřejnou sbírku Lepší škola pro všechny,“ nastínil Tomáš Vyhnálek, podle kterého zkrátka budou nyní přispěvatelé sponzorovat český vzdělávací systém, tak jako pomáhali třeba Sarajevu nebo Bosně. Vzájemné soužití potom počítá s tím, že si na kritické období vezme půjčku.

Potíže s penězi ale mají i organizace, které poskytují sociální služby a dostávají peníze přímo od státu. I jim hrozí několikaměsíční výpadek a ani v jejich případě není stát schopen pomoci. Alespoň v západních Čechách se ale budou moci tyto organizace obrátit na kraj. Ten se rozhodl nabízet překlenovací půjčky, vyčlenil na ně patnáct milionů korun. Krajské vedení je přesvěčeno, že by se obdobně měly zachovat i ostatní kraje.

Vydáno pod