Hýbejte se s námi, vyzývá unie sportu širokou veřejnost

Praha – Na koleje vyjíždí lokomotiva Českých drah v barvách projektu "Česká unie sportu –sportuj s námi". Ten má za cíl rozhýbat širokou veřejnost – je proto zaměřený na sportovní aktivity nejen pro děti, ale i na generaci dospělých a seniorů. V letošním roce je do projektu zařazeno 180 sportovních akcí, příští rok už by to mělo být zhruba 500. Většina z nich je zdarma, nebo jen se symbolickým startovným.

„Chceme tímto projektem zvednout děti a dospělé od televizí a počítačů a motivovat je k zapojení do sportovních aktivit, a to nejen v soutěžních jednorázových podobách, ale máme cíl je v rámci náborových akcí získat pro každodenní sportování, aby aktivně trávili svůj volný čas,“ vysvětluje záměry České unie sportu předseda Miroslava Jansta. 

Na stránkách projektu najdou zájemci seznam sportovních akcí, které jsou řazeny podle regionů. V prosinci jsou v nabídce třeba tradiční otužilecké plavání ve Vltavě, vánoční turnaj v badmintonu v Ústí nad Labem nebo mikulášský turnaj v bowlingu v Písku.  

„Protože měl projekt obrovský úspěch, tak jsme se rozhodli, že ho v příštím roce rozšíříme. V tuto chvíli máme do projektu přihlášeno přes 800 akcí, vybereme z nich přibližně pětistovku – od běhu přes míčové sporty až po různé masové sporty. Hlavně se soustředíme na to, aby ty akce byly i pro děti,“ uvedla ve Studiu 6 mluvčí ČUS Lenka Angelika Tichá.  

Patrony projektu jsou režisér a nadšený sportovec Jakub Kohák nebo olympijští vítězové Eva Samková a Jaroslav Kulhavý. „Rozhodl jsem se hlavně kvůli podpoře českého sportu, aby děti mohly začít sportovat a trochu se rozšířila sportovní veřejnost. Český národ začíná být v posledních letech trochu pasivní, všechno se přesouvá k televizím a počítačům – naší snahou proto je vrátit to do těch dřívějších let,“ dodává Kulhavý.

Příští rok se do projektu zapojí zhruba 500 akcí (zdroj: ČT24)