Munice ve skladech těžko vybuchne sama, míní pyrotechnici

Zlín - Je vysoce nepravděpodobné, že vrbětické sklady vybuchly samy od sebe. „Pokud je vše ve stavu, jak má být, tak samovolný výbuch nehrozí,“ řekl Jiří Lačňák, který vede tým policejních pyrotechniků pracujících v areálu muničních skladů ve Vrběticích. Policie události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Podobně i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se domnívá, že výbuch nebyl náhodný.

Šéf pyrotechniků: Byla to nejtěžší akce v mé kariéře (zdroj: ČT24)

„Každý kus munice má svůj obalový materiál, dřevěné bedny, které mají výztuže, fixační body a tak dále,“ vysvětlil pyrotechnik. Samovolný výbuch by podle něj hrozil v případě, že by s municí někdo zacházel nevhodným způsobem, pokud by z nějakého důvodu selhaly obalové materiály nebo pokud by na munici nastaly nějaké změny. „To ale není obvyklé vzhledem k tomu, že vojenská munice je vyráběna na dlouhé období a měla by být relativně bezpečná na manipulaci,“ dodal Lačňák.

O tom, že výbuch muničního skladu způsobila nešťastná náhoda, pochybuje i vicepremiér Babiš. „Večer před prvním výbuchem údajně navštívil sklad majitel firmy. Druhý den tam přišli dva zaměstnanci a chudáci tam zůstali. Všichni experti se domnívají, že druhý sklad nevybuchl náhodou,“ řekl Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce. Firma, které sklady patří, je podle ministra kontroverzní a nikdy neměla získat povolení ke skladování munice.

První sklad s asi pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října. Zahynuli při něm dva zaměstnanci ostravské společnosti Imex Group, která si sklad pronajímala. Pyrotechnici ukončili čištění areálu po tomto výbuchu posledního listopadu a mělo se začít s odvozem zbylé munice. Ve středu 3. prosince však vybuchl další sklad stejné firmy s téměř 13 tunami výbušnin.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

V pátek 5. 12. byl na střeše jednoho ze skladů objeven asi 43 kilogramů vážící tříštivo-trhavý granát ráže 152 milimetrů s osmi kilogramy trhaviny. Nález si vyžádal evakuaci okolních obcí i areálu bývalých Vlárských strojíren. Ochrana obyvatel byla zajištěna, pyrotechnici ale stáli před výzvou v podobě odstranění granátu, jenž se na střechu dostal po výbuchu skladu číslo 12. Granát si v betonové střeše prorazil otvor a mezi další munici nepropadl jen díky drátěné výztuži stropu.

Žádný z pyrotechniků nezaváhal, popsal vytažení granátu šéf týmu

Odstraňování dělostřeleckého granátu ze střechy budovy číslo 11 bylo riskantní operací, která mohla pro pyrotechniky skončit tragicky. Přesto žádný z nich ani na vteřinu nezaváhal a všichni chtěli být do týmu zařazeni, řekl šéf pyrotechnického týmu Lačňák.

Odstraňování ze střechy bylo velmi nestandardním, složitým a velmi rizikovým zákrokem mimo jiné proto, že se při něm pyrotechnici nemohli nijak chránit. Ochranný oblek by je proti tomuto typu trhaviny nechránil, navíc by je omezoval v pohybu. Podle Lačňáka by při explozi a následném požáru sklad číslo 11 vybuchl. Střepiny a rozhozená munice by skončily v oblastech, kde se nenacházeli lidé. Pyrotechnici nevěděli, zda je granát ve střeše zaražený a ani to, jestli v něm požár nezpůsobil nějaké chemické procesy. „Největší riziko hrozilo při prvotní manipulaci, když se granát uchopí a začne se s ním pohybovat. Nevíme, zda došlo k odjištění pojistných součástí,“ popsal Lačňák.

Na střeše pracovali tři pyrotechnici, při vyzvednutí granátu a jeho spouštění dolů jen dva. „Spouštění ze střechy bylo velmi náročné. Granát váží přibližně 43 kilogramů. Není úplně jednoduché s takovým závažím manipulovat, obzvlášť v předklonu nebo když ho potřebujete spustit ze střechy,“ doplnil vedoucí týmu, jenž se asi dvě hodiny trvajícího zásahu sám účastnil. Pyrotechnici i po spuštění ze střechy museli s granátem opatrně manipulovat, než ho uložili v areálu na místě vzdáleném od ostatních budov. Podle Lačňáka bude granát později jako neschopný převozu v areálu zlikvidován.

Obrněná pyrotechnická vozidla
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Pyrotechnici nyní čekají, až uplyne devět dnů bez výbuchu, poté se budou moci pustit do přípravy areálu na odvoz munice. Výbuch se z areálu neozval čtvrtou noc za sebou. Pokud se nestane něco neočekávaného, rozhodne odborné pyrotechnické konzilium o dalším postupu v pondělí 15. prosince. Podle policie by odvoz munice z areálu, kde je jí asi 7 000 tun, mohl začít nejdříve koncem prosince.