Obyvatel Česka je zase více, za růstem stojí cizinci

Praha – Počet obyvatel České republiky za tři čtvrtletí letošního roku vzrostl na více než deset a půl milionu. Za šestnáctitisícovým přírůstkem oproti loňskému roku stojí zejména nárůst přistěhovalců z ciziny, svůj podíl nese i stoupající počet novorozenců. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Do Česka se letos přistěhovalo více než třicet tisíc lidí, což je o třetinu víc než za stejné období loňského roku. Počet lidí, kteří republiku opustili, se naopak snížil (o tisíc na současných dvacet tisíc). „Více než pětina přistěhovalých i vystěhovalých měla státní občanství Ukrajiny, mezi přistěhovalými dále dominují občané Slovenska a Ruska,“ informují statistici. Ze země pod Tatrami do Česka letos přišly víc než čtyři tisíce lidí. Ve statistikách figuruje i dvanáct set obyvatel z Německa.

„Nárůst počtu obyvatel není překvapení, ale pokračování trendu. Pokud bychom do budoucna chtěli zajistit aspoň minimální populační růst, tak se bez migrace neobejdeme,“ dodává demografka z Přírodovědecké fakulty UK Jiřina Kocourková.

Demografka: Více narozených dětí je jen výkyv v trendu

Zbylou třetinu celkového navýšení pak způsobilo to, že se v Česku letos narodilo lidí více, než jich zemřelo. Dětí se v zemi narodilo bezmála 83 tisíc, což je o 1 500 více než ve stejném období roku 2013. Za pozornost stojí, že veškerý meziroční nárůst připadl na děti svobodných matek, ostatní ženy rodily méně. Podíl dětí narozených mimo manželství tak stoupl na 46,5 procenta.

„Je to sice dobrá zpráva, nelze ale usuzovat na změnu trendu,“ komentuje statistiku Kocourková. „Jedná se spíše o meziroční výkyv a do budoucna bude počet narozených spíše klesat a počet zemřelých spíše růst.“ Dlouhodobý trend vysvětluje tím, že se do počtu živě narozených dětí zákonitě promítá počet žen v reprodukčním věku, a těch je nyní – po generaci Husákových dětí – méně.

Počet dětí narozených mimo manželství
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Ačkoli celkově obyvatel České republiky přibylo, podle údajů statistiků za jednotlivé kraje zaznamenala nárůst jen polovina regionů. Nejvíce obyvatel přibylo ve Středočeském kraji, a to 10 145. Zůstává tak nejlidnatějším krajem Česka s 1,31 milionu obyvatel. Naopak největší propad zaznamenal Moravskoslezský kraj, kterému ubylo od ledna do září 3 100 obyvatel. I přes úbytek se ale Moravskoslezský kraj drží s 1,22 milionu lidmi na třetí pozici podle lidnatosti regionů. Druhá je Praha, která má 1,25 milionu obyvatel.