Důvěra v prezidenta, vládu i parlament klesla

Praha – Prezident republiky již druhý měsíc není nejdůvěryhodnější celostátní ústavní insitucí. Zjistilo to Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM), podle jehož prosincového průzkumu důvěra v prezidenta po dramatickém listopadovém propadu ještě klesla na 34 procent. Více než jemu věří lidé vládě, naopak důvěra v obě parlamentní komory je ještě nižší než vůči hlavě státu. Podstatně více než celostátním představitelům věří zastupitelům obcí a starostům.

V listopadu se důvěra v prezidenta republiky podle průzkumu CVVM propadla z 58 na 37 procent, podle prosincového průzkumu pokračovala i nadále v poklesu na 34 procent. Že prezidentovi nedůvěřuje, deklarovalo naopak 63 procent respondentů. „Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM,“ uvedl Daniel Kunštát, který výzkum zpracoval.

Mírný pokles oproti předchozímu měsíci zaznamenaly i vláda a parlament. Vládě důvěřuje 44 procent dotázaných, Senátu 30 procent a Poslanecké sněmovně 29 procent. Sněmovna ztratila oproti listopadu nejvíce ze všech institucí, o které se CVVM zajímalo – pět procentních bodů.

Větší důvěře než celostátní instituce se těší komunální a částečně i krajští politici. Důvěru v krajské zastupitelstvo mělo 40 procent respondentů, v obecní 62 procent. Oproti říjnu, kdy se CVVM ještě před volbami na důvěru v obecní zastupitele ptalo naposled, důvěra o čtyři procentní body stoupla. Podobná je situace u starostů, kterým nyní rovněž věří 62 procent lidí.

Vedle ústavních insitucí, jejichž členy si lidé volí, se výzkumníci v prosinci ptali také na důvěru, kterou chovají lidé k některé instituci, jejichž členové jsou jmenováni. Z nich důvěřuje 58 procent lidí Ústavnímu soudu, o procento méně ombudsmance. Důvěra 55 procent dotázaných patří i Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

Nespokojenost občanů se současnou politickou situací v ČR se nezměnila, stejně jako v listopadu ji vyjádřilo 49 procent dotázaných. Mírně ubylo spokojených, jejich počet se snížil ze 17 na nynějších 15 procent. Třetina lidí necítí spokojenost ani nespokojenost. CVVM provedlo průzkum v době od 1. do 8. prosince, ptalo se 1 005 lidí starších 15 let.