Hledači meteoritu hlásí první úspěch, zřejmě se podařilo najít malý úlomek

Jihlava – Několikadenní pátrání po úlomcích meteoritu, který dopadl minulý týden do lesa u Rudolce na Žďársku, dnes přineslo první výsledky. Úlomky už 11 dní hledají desítky profesionálních i amatérských astronomů, dnes se ale na poli u Nové Vsi u Nového Města na Moravě podařilo najít dvoucentimetrový kousek, který je podle odborníků na 99 % z vesmíru. Pátrání bude pokračovat i v dalších dnech.

Lesy na Jihlavsku pročesávají desítky lidí, hledají ale jehlu v kupce sena – na poli plném kamínků malý černý oblázek. Úlomky se navíc mohou nacházet v oblasti dlouhé asi 20 kilometrů a široké přibližně půl kilometru.

Dnešek ale jeden úspěšný nález přinesl, podařil se členovi Klubu astronomů Pelhřimovska, který se účastnil hledací expedice Jihlavské astronomické společnosti a Společnosti pro meziplanetární hmotu. Úlomek vypadá jako oblázek z řeky, je ale nezvykle těžký – na povrchu černý a na lomu šedý. Nalezený meteorit bude podrobně zkoumat Astronomický ústav Akademie věd.   

„Je to velice významný objev především z toho důvodu, že k tomuto meteoritu existují mimořádně přesné záznamy. Je velice pravděpodobné, že se podaří najít ještě další,“ vysvětluje Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd. V případě potvrzení nálezu by šlo o 23. meteorit se známou dráhou na světě.

Při vstupu do zemské atmosféry meteorit vážil asi 200 kilogramů a měl průměr půl metru. Jasně svítit začal ve výšce zhruba 100 kilometrů nad Opavou. Letěl směrem na jihozápad a postupně se rozpadal a brzdil. Světelnou dráhu dlouhou 170 kilometrů uletěl za bezmála devět sekund. Největší jasnosti přesahující jasnost Měsíce v úplňku dosáhl ve výšce 37 kilometrů nad zemí severovýchodně od Vírské přehrady a pohasl ve výšce necelých 25 kilometrů nad zemí jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou. 

Po meteoritu pátrají desítky lidí (zdroj: ČT24)

Jev na obloze minulé úterý zpozorovaly stovky lidí. Byl také velmi dobře zachycen kamerami na stanicích české části Evropské bolidové sítě, která pokrývá území střední Evropy, a jejíž centrum je v Ondřejově. Všechny parametry průletu bolidu byly určeny s vysokou přesností.

Stále se hledá největší kus

Pod slovem meteorit si – alespoň v případě toho, který dopadl na Vysočině – nelze představovat žádný velký kámen, který by byl zdálky vidět. Jde spíše o drobný objekt, který vyjíždějí hledat výpravy se speciální technikou. Podle Jiřího Borovičky z astronomického ústavu zatím proběhlo neúspěšné hledání největšího úlomku o hmotnosti necelý kilogram. „Tam je jistota polohy plus minus 200 metrů. Ale leží v nepříznivém terénu,“ zdůvodnil astronom dosavadní neúspěch hledání. Největší kus by měl dopadnout poblíž obce Rudolec na Žďársku.  

Hledače meteoritů inspiroval nedávný úspěch při hledání úlomků bolidu Benešov. Astronomové po dvaceti letech od jeho pozorování vypočítali oblast dopadu a nalezli čtyři meteority. Profesionálové, nadšenci ani náhodní nálezci však nemohou doufat, že by je nález zvěčnil – že by meteorit dostal jejich jméno. Podle Jiřího Borovičky je možné úlomky nazývat pouze podle měst, obcí nebo jiných geografických útvarů v okolí nálezu. Pojmenování po nálezci nepřipadá v úvahu. „Na to jsou mezinárodní pravidla. Meteority nemůžeme nazývat po osobách,“ zdůraznil astronom.