Pro advokáta zbitého motocyklisty jsou obvinění policistů příliš mírná

Praha – Advokát mladého motocyklisty, který utrpěl těžké poranění při střetu s policejním autem, jež ho pronásledovalo, požádal státní zastupitelství, aby přezkoumalo postup Generální inspekce bezpečnostních sborů při vyšetřování incidentu. Inspekce obvinila policisty, kteří se snažili mladíka zastavit, v jednom případě z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, ve druhém ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle advokáta Roberta Bezděka však je taková klasifikace příliš mírná. GIBS na svých závěrech trvá.

GIBS odmítá, že by byla obvinění příliš mírná (zdroj: ČT24)

Již v listopadu obvinila GIBS dvojici policistů za to, že při pronásledování ujíždějícího Radka Čapka nejprve zezadu narazili do jeho motocyklu, a když ten spadl na chodník, jeden člen hlídky do něj místo ošetření kopl. Jenže podle advokáta zbitého mladíka jsou obvinění příliš mírná. Tvrdí, že zaprvé zjednodušují použití donucovacích prostředků a zadruhé přímo nepostihují fyzický útok na ležícího mladíka. Čapkův advokát Robert Bezděk je přesvědčen, že v případě policisty, který do motocyklisty kopl, není obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti dostatečné. „Jednání toho policisty by mělo být posouzeno zcela jinak, a to přímo jako trestný čin pokusu ublížení na zdraví,“ řekl právník. Podle spisu policista způsobil Čapkovi „mírnou poruchu zdraví neobsahující kritéria pro ublížení na zdraví“.

Advokát se obrátil na městské státní zastupitelství, po kterém chce, aby postup GIBS přezkoumalo. Odmítá, že by poranění hlavy, která jeho klient utrpěl, způsobil již pád z motorky po střetu s policejním autem. Toto tvrzení však GIBS podepřela znaleckým posudkem, který objednala. Podle Bezděka však způsobil tato poranění až policista. Chtěl by také, aby inspekce obvinění rozšířila, protože se policisté v úředním záznamu, který sepsali, o napadení nezmínili.

Inspekce je však přesvědčena, že postupovala řádně, státní zastupitelství by tedy nemělo nic měnit. „Generální inspekce bezpečnostních sborů, co se týká zjištění i rozhodnutí, si rozhodně stojí za svým,“ zdůraznila její mluvčí Radka Šándorová.

Advokát obviněných policistů Miloslav Jančík se k případu nechtěl vyjádřit. „Po dohodě s klienty se teď k probíhajícímu vyšetřování nebudeme vyjadřovat, považujeme to za předčasné,“ uvedl.

Status sraženého motorkáře na sociální síti

Facebook sraženého motorkáře
Zdroj: ČT24/Facebook

Ke spornému zásahu došlo v srpnu na pražském Chodově. Mladík uvedl, že chtěl hlídce ujet, protože nevlastnil řidičský průkaz odpovídající skupiny. Experti, které oslovila ČT, uvedli, že jak náraz auta do motocyklu, tak chvaty, které poté policisté použili, mohly motocyklistu stát i život. Naopak policie za svými muži stála. „Jestliže někdo neuposlechne pokynu, policista může použít donucovací prostředky,“ uvedl tehdy Jindřich Komárek z policejní akademie. Nyní ale – pokud se ve vyšetřování nic nezmění – hrozí řidiči policejního auta dva roky vězení, jeho kolegovi, který Radka Čapka zbil, až pět let a navíc zákaz činnosti.