Tisíce mladých křesťanů se pomodlily ve svatovítské katedrále

Praha – Evropské setkání mládeže pořádané ekumenickou skupinou Taize přilákalo do Prahy tisíce mladých křesťanů z více než šesti desítek zemí světa. Podle pořadatelů přijelo až 30 tisíc mladých lidí, první společné modlitby a rozhovory začaly dnes večer a budou pokračovat až do 2. ledna. Takzvaná Pouť důvěry se koná každý rok v jiném evropském městě. V Praze setkání probíhá podruhé po 24 letech.

Bratr Wojtek: Na modlitby je zván každý (zdroj: ČT24)

„Každý den se budou mladí lidé setkávat ve farnostech, sborech a dalších místech na dopoledním programu, tam se budou dělit o to, co považují v životě za důležité, budou klást otázky. Budou tam s dalšími mladými lidmi, ale i s těmi, kteří je přijímají zde v Praze,“ říká bratr Wojtek z Taizé.

V programu mají vedle modliteb a náboženských rozhovorů místo také různé workshopy, které se budou věnovat tématům spirituality, vzájemnému porozumění mezi náboženstvími, odkazu Jana Husa či bitvy na Bílé hoře, obecněji pak solidaritě, menšinám nebo paliativní péči.

V sedm hodin večer se účastníkům setkání otevřela katedrála sv. Víta, ve stejný čas také byla připravena ke společnému rozjímání část výstavního areálu v pražských Letňanech, kde se lidé budou scházet k večerním modlitbám i v následujících třech dnech. V jednu hodinu po poledni se v úterý a ve středu odehraje ve svatovítské katedrále polední modlitba, k níž bude v historickém centru Prahy otevřeno dalších 17 kostelů. V každém z nich bude kříž Taizé, který v posledních týdnech namaloval tým umělců pod vedením Matěje Formana.

Ve úterý se večerní modlitby v Letňanech zúčastní i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a bude ji přenášet Česká televize.

Ubytování poskytli i Pražané

Účastníci setkání pocházejí ze 65 zemí a nejvíc jich přijelo z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie, Francie, Chorvatska a Běloruska. Ubytování jim nabídli i Pražané, přihlásilo se na 2 500 rodin, které poskytnou nocleh a snídani vždy až čtyřem mladým lidem.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství klášterního typu. Sídlí ve vesnici Taizé v Burgundsku. Založil ji v roce 1940 bratr Roger, původně Roger Schutz-Marschau, který se na počátku druhé světové války usadil ve Francii. Po okupaci celé Francie strávil dobu do konce války v Ženevě. Do Taizé se vrátil v roce 1944 a během let se k němu přidalo několik mladých mužů. Na Velikonoce 1949 se zavázali k životu v celibátu, ve společenství a prostotě. Dnes komunita čítá stovku bratří z různých zemí i církví.

Snaha komunity Taizé o smíření a mír ve světě získala četná uznání a bratr Roger, který zemřel v roce 2005, několik prestižních ocenění, mimo jiné Templetonovu cenu. Podporu setkání pořádaných komunitou Taizé vyjádřil při své nedávné návštěvě Istanbulu papež František.