Přemysl Sobotka končí v Senátu. Po dvaceti letech

Liberecký kraj bude v Senátu poprvé zastupovat někdo jiný než Přemysl Sobotka. Politik z ODS byl členem horní parlamentní komory nepřetržitě od jejího vzniku v roce 1996. Letos už do Senátu nekandidoval, uspěl ale v krajských volbách.

Sobotka vedl horní komoru parlamentu v letech 2004–2010 a ve všech zbývajících obdobích byl místopředsedou. Teď s vysokou politikou končí. „Já osobně se musím vrátit k té původní profesi, tedy medicíně. Zdravotnictví na kraji, které je dlouhodobě neřešené, je pro mě velké téma,“ uvedl k tomu končící senátor. 

Sobotka absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy a od konce šedesátých let pracoval jako lékař v nemocnici v Liberci. Od roku 1970 působil na rentgenologii, v letech 1991 až 2000 byl jejím primářem. 

Před rokem 1989 nebyl členem žádné politické strany, po listopadu 1989 působil v Občanském fóru a v roce 1991 vstoupil do ODS. V devadesátých letech působil také jako městský zastupitel a radní a v roce 2013 kandidoval na prezidenta. V Senátu končí po dvaceti letech. 

V posledním období byl s některými věcmi v politice nespokojený. „Bohužel se tam přinesl prvek, který nechápu, a to je to, že někteří začali dělat politiku s nenávistí a hlavně nedodržují sliby“, postěžoval si.

Události: Přemysl Sobotka po dvaceti letech opouští Senát (zdroj: ČT24)

Sobotka bývá někdy kritizován, že je jako politik málo výrazný a příliš se neprojevuje. V minulosti se ale několikrát projevil velmi výrazně. Například v posledních měsících vlády Jiřího Paroubka (ČSSD) se dostal do kontroverze s některými jeho ministry, třeba s tehdejším šéfem resortu zdravotnictví Davidem Rathem.

V březnu 2010 se zase dostal do ostrého sporu s tehdejším předsedou ODS a premiérem Mirkem Topolánkem. Jako první jej tehdy veřejně vyzval, aby kvůli svým kontroverzním výrokům o církvi, homosexuálech a Židech zvážil rezignaci. 

Po vypršení mandátu senátora Sobotka politiku zcela neopustí. Úšpěšně totiž kandidoval do krajského zastupitelstva, když získal jeden ze čtyř mandátů pro ODS na Liberecku.