Dva ruští kosmonauti přistáli na Zemi po více než roce na ISS

V pondělí odpoledne v Kazachstánu přistála trojčlenná posádka, která se vrátila z pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Dva z nich tam byli nepřerušovaně více než rok.

Spolu s Američankou Tracy Dysonovou přistáli i dva ruští kosmonauti, Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub. Ti na stanici strávili nejdelší nepřerušovaný pobyt – bez několika hodin 374 dní. Velitel posádky Kononěnko je navíc absolutní rekordman v počtu dní strávených na oběžné dráze. Během pěti letů na ní strávil bez pár hodin 1111 dní, tedy přes tři roky.

Dosavadní rekord pro nepřerušovaný pobyt byl 370 dní, 21 hodin a 22 minut a drželi ho od září 2023 ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a americký astronaut Francisco Rubio.

Členové posádky, která se teď vrátila, poletí vrtulníkem z místa přistání do záchytného města Karaganda v Kazachstánu. Dysonová poté podle NASA nastoupí do letadla a vrátí se do Houstonu, zatímco Kononěnko a Čub odletí na výcvikovou základnu v ruském Hvězdném městečku.

Na ISS nadále zůstávají nechtěně dva američtí astronauti Butch Wilmore a Sunita Williamsová. Ti jsou na orbitálním komplexu od června a měli tam původně strávit pouhých osm dní. Kvůli technickým problémům vesmírné lodi Starliner společnosti Boeing, která byla zpátky na Zemi poslána bez nich, si ale pobyt prodlouží patrně do února.