Zvolí Rusko prezidenta na výročí anexe Krymu? Podle šéfa Státní dumy je to dobrý nápad

Rusové by si příští rok mohli zvolit prezidenta na výročí anexe ukrajinského poloostrova Krymu, tedy 18. března. Tento návrh podpořil šéf dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin. Volební kampaň před březnovými prezidentskými volbami začne v prosinci. Hlavní favorit voleb prezident Vladimir Putin ještě neřekl, zda se bude ucházet o znovuzvolení.

„Je to neděle a je to den, na který mohou být vyhlášeny volby v souladu s našimi zákony. A je velmi dobře, že se tento den shoduje s významným svátkem, který slavíme již několik let,“ řekl Volodin s tím, že návrh uspořádat prezidentské volby o třetí březnové neděli příštího roku ještě posoudí příslušný výbor a následně sněmovna.

Pokud by zůstala v platnosti dosavadní pravidla, Rusové by volili o první březnové neděli, podobně jako v roce 2012.

O post prezidenta chce usilovat i opozičník Navalnyj

Jako jeden z prvních se do voleb přihlásil opoziční předák a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj, hrozí mu však vyřazení z voleb, pokud odvolací soud za několik dnů potvrdí opětovné opozičníkovo odsouzení za údajnou zpronevěru.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předchozí odsouzení zvrátil až Evropský soud pro lidská práva. Navalnyj dal najevo, že se v žádném případě nevzdá, a v kampani ještě přitvrdil obviněním Putinova chráněnce, premiéra Dmitrije Medvěděva z korupce a přisvojení si desítek miliard rublů. Kreml a vláda se rozhodly nebrat toto nařčení na vědomí, přesto se ale šíří po internetu.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Kromě Navalného hodlá kandidovat také vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a vůdce liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij. Předák komunistů Gennadij Zjuganov a šéf parlamentní strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov se ještě nevyjádřili. Favoritem příštích voleb je ovšem stále Putin.