Zvláštní vyslanec bude v KLDR usilovat o propuštění Američana

Washington - Zvláštní americký vyslanec Robert King odcestuje v pátek do KLDR, aby se pokusil dosáhnout propuštění Američana odsouzeného v této zemi. Uvedla to agentura AP s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí. Američan korejského původu Kenneth Bae byl zadržen loni v listopadu. Komunistický režim jej obvinil z přípravy převratu v KLDR a odsoudil k 15 letům nucených prací. Bílý dům zároveň Severní Koreu opět vyzval, aby Američana propustila.

Zvláštní americký vyslanec Robert King se zabývá dodržováním lidských práv v KLDR. Jak uvedla agentura AFP, do Severní Koreje má odjet „na pozvání Pchjongjangu“, což by mohlo naznačovat, že jeho mise může být úspěšná. Kingova návštěva v KLDR bude vůbec první návštěvou vysokého amerického představitele v zemi za poslední dva roky. Do země přicestuje v pátek 30. srpna, hned v sobotu 31. srpna má pak zase odjet. „Vyzýváme severokorejskou vládu, aby panu Baemu udělila okamžitě zvláštní milost a nechala ho odjet s vyslancem Kingem,“ uvedl ve svém prohlášení Bílý dům.

Vyslanec Washingtonu bude žádat o milost pro amerického občana z „humanitárních důvodů“. Pětačtyřicetiletý Kenneth Bae trpí ve vězení stále vážnějšími zdravotními problémy a jak před pár dny uvedla jeho sestra, musel být převezen z pracovního tábora do nemocnice.

Bae, o němž severokorejské zdroje informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, byl zadržen loni v listopadu, kdy jako představitel jisté cestovní kanceláře navštívil s několika turisty přístavní město Rason na severovýchodě KLDR. Odsouzení Američana přišlo v době vyostření vztahů mezi Pchjongjangem a Washingtonem kvůli severokorejskému jadernému zbrojnímu programu.