Zemřel George Shultz, bylo mu sto let. Jako ministr působil v Nixonově i Reaganově vládě

Horizont ČT24: Zemřel George P. Shultz, americký ministr vlád Nixona i Reagana (zdroj: ČT24)

Zemřel bývalý americký ministr práce, financí a později i šéf diplomacie George P. Shultz. Bylo mu 100 let, informovala agentura AP.  Za vlády prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech se zasazoval o zlepšení vztahů se Sovětským svazem a usiloval o mír na Blízkém východě. Předtím v kabinetu Richarda Nixona vedl ministerstvo práce a financí. Zemřel v sobotu ve svém domě v kampusu Stanfordovy univerzity, uvedl think tank Hoover Institution, jehož byl členem.

Za svou dlouhou politickou kariéru Shultz vystřídal v republikánských vládách tři významné kabinetní posty. Byl ministrem práce a financí za vlády prezidenta Richarda Nixona a za Reagana byl šest let šéfem diplomacie. Byl nejstarším žijícím členem jakékoliv předchozí americké vlády.

Aktivní Shultz zůstal i v pozdějším věku, působil jako člen think tanku na Stanfordově univerzitě, psal knihy a vyjadřoval se k politice. Kritizoval například embargo vůči Kubě či brexit a prosazoval ochranu klimatu. Sté narozeniny oslavil loni v prosinci.

Shultz s Reaganem a Bushem starším
Zdroj: Barry Thumma/AP/ČTK

„Udělal svět lepším,“ míní Riceová

Shultz se narodil v New Yorku v roce 1920, vystudoval ekonomii a za druhé světové války sloužil u námořní pěchoty. V 50. letech zastával řadu akademických postů a byl ekonomickým poradcem vlády Dwighta D. Eisenhowera. Po návratu republikánů do Bílého domu s nástupem Nixona v roce 1969 byl jmenován ministrem práce a později se stal ministrem financí.

Zásadní roli měl Shultz v letech 1982 až 1989 za vlády Ronalda Reagana. Za svého působení v čele americké diplomacie podle BBC patřil k nejméně kontroverzním představitelům administrativy; utužoval kontakty se spojenci a navazoval komunikaci s nepřáteli.

Ve druhé polovině 80. let Shultz kultivoval vztahy s tehdejším sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem s cílem zmírnit studenou válku. Reagan a Gorbačov roce 1987 podepsali zásadní Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF).

Dokument, v němž se obě země bezprecedentně zavázaly stáhnout všechny své rakety s doletem 500 až 5500 kilometrů z Evropy a postupně je zlikvidovat, byl součástí snahy ukončit závody ve zbrojení. Studená válka skončila o dva roky později a v roce 1991 se rozpadl Sovětský svaz.

Bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová uvedla, že Shultz byl „velkým americkým státníkem“ a v každém slova smyslu skutečným patriotem. „Dějiny na něj budou pamatovat jako na člověka, který udělal svět lepším,“ řekla.