Zemětřesení v Srbsku si vyžádalo dva mrtvé a 50 zraněných

Bělehrad - Centrální části Srbska dnes ráno postihlo zemětřesení o síle 5,3 stupně Richterovy stupnice. Zahynuli při něm dva lidé a nejméně 50 se jich zranilo. Otřesy byly cítit také v Bělehradě. Svědkové z městečka nedaleko epicentra uvádějí, že byly poškozeny budovy a část města zůstala bez elektřiny a tekoucí vody. Srbský ministr vnitra Ivica Dačić oznámil, že vláda vyhlásila v oblasti stav nouze a přislíbila finanční pomoc.

Evropské středomořské seizmologické centrum uvedlo, že epicentrum otřesů bylo dva kilometry severně od Kraljeva, které leží asi 150 kilometrů jihozápadně od hlavního města Bělehradu. Po hlavním otřesu následovaly ještě čtyři slabší o síle kolem tří stupňů.

Při otřesech zahynul manželský pár, oba ve věku 68 let, když se zřítila střecha a jedno poschodí jejich domu na předměstí Kraljeva. Srbský premiér Mirko Cvetković region navštívil a sešel se také se synem a dcerou zahynulých manželů. Přislíbil jim a dalším vážně postiženým finanční pomoc.

Přes relativně střední intenzitu jde o nejsilnější zemětřesení v Srbsku za poslední desetiletí. Otřesy byly cítit až v Bělehradě a dokonce i v sousedních zemích - Rumunsku, Chorvatsku a Makedonii.

Následky zemětřesení v Srbsku
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic