Zemědělci na Jávě se musejí kvůli ničivému suchu prokopávat k vodě ve vyschlých korytech řek

Indonéské farmáře již několik měsíců sužuje extrémní sucho (zdroj: Reuters)

Vysychající koryto řeky a ručně vyhloubené strouhy jsou poslední dva měsíce jediným zdrojem vody v malé vesnici Karanganyar ve Střední Jávě. Zemědělci tráví většinu běžného dne prodíráním se bahnem a oblázky pro pár litrů kalné vody. Podle indonéské meteorologické agentury asi dvaadvacet vesnic vodu postrádalo ještě před příchodem období sucha, které obvykle trvá od května do září. Agentura zároveň oznámila, že nedostatek vody postihl asi dvě třetiny indonéského obyvatelstva.

„Sucho v této oblasti pociťujeme již od dubna a až doposud nepršelo. Studny vyschly, takže obyvatelé mohou získávat vodu pouze z koryta řeky,“ popsal pěstitel tabáku Sunardi z vesnice Karanganyar. „Všechny zdejší rostliny, například kukuřice, uschly. Přežívá pouze tabák, ale neroste optimálně, takže ho musíme stále zalévat vodou i z vyhloubených děr v korytě řeky.“

Letošní sucho způsobilo, že vesničané nemají přístup ke svým tradičním zdrojům zavlažování, kterými jsou studny v okolí jejich domů nebo ve vesnicích. Nyní jim nezbývá nic jiného než se vydat na až osm kilometrů dlouhou túru, aby se pro kalnou, často slanou vodu pro uspokojení svých každodenních potřeb prokopali do říčních koryt.

Vládní snaha zajistit vodu selhala

Vláda provincie Střední Jáva přiznala, že její snaha zajistit tolik potřebnou vodu pro obyvatele postižené suchem je nedostatečná, což přičítá delšímu období sucha, které začalo v dubnu. V prohlášení zveřejněném na začátku tohoto měsíce guvernér provincie nařídil místním samosprávám, aby připravily dostatečné zdroje pro trvající sucho.

Protože v posledních několika měsících téměř nepršelo, úřady mají jen málo možností, jak zajistit zásobování vesnic.

Meteorologická agentura Střední Jávy obvinila z posledního sucha klimatický jev El Niňo a oznámila, že tento jev postihl asi dvě třetiny obyvatelstva. El Niňo je přírodní jev, který kromě toho, že přispívá k vyšším teplotám v mnoha částech světa, je také hnacím motorem tropických cyklón v Tichomoří a zvyšuje riziko srážek a záplav v některých částech Ameriky, Asie i jinde.

Indonéská meteorologická agentura minulý měsíc varovala před silným suchým obdobím, které letos ohrožuje úrodu a zvyšuje riziko lesních požárů. Očekává se, že vyvrcholí v období od srpna do začátku září.