Začalo to žlutým kamenem. Podívejte se na příběh amerických národních parků

Spisovatel Wallace Stegner nazval americké národní parky „tím nejlepším nápadem, jaký jsme kdy měli“. Od roku 1916 tento nejlepší nápad rozvíjí organizace National Park Service. Loni oslavila sté výročí a k této příležitosti je teď v Brně vystaven soubor unikátních fotografií prezentující příběh a historii amerických národních parků.

Na fotografiích nejsou zobrazena jen notoricky známá místa neotřelým pohledem. Výstava prezentuje také příběh historie národních parků a jejich zakladatelů.

Pro americké národní parky jsou totiž důležitá i jména jejich objevitelů a tvůrců. Galen Clark, John Muir, Theodore Roosvelt. Díky těmto pionýrům ochrany vzácných území se americká myšlenka zřizování národních parků brzy přenesla přes oceány do všech koutů světa.

Výstava 100 let národních parků USA ukazuje místa, která stála na samém počátku celosvětové institucionální ochrany přírody a která pomohla střežit tisíce dalších nejkrásnějších míst naší planety.

Díla pocházejí od renomovaných světových fotografů, jako například Jimmy Chin, Pete Souza, Corey Rich, Christin Healey, Andrew Richard Hara, Mike Seehagel, Taylor Burk, Vincent James, Crystal Brindle či Taylor Franta. Výstavu můžete navštívit v brněnské Industře až do 19. února. V Praze pak výstava startuje 15. března v holešovickém Vnitroblocku.