Zábava u demilitarizovaného pásma? Moře na hranici obou Korejí si oblíbili surfaři

Na jedné straně skupiny bavících se sportovců, na druhé vojáci přísně střežící pořádek. Takový obrázek se nyní naskytne lidem nedaleko korejského demilitarizovaného pásma oddělujícího Severní a Jižní Koreu. Moře v jeho blízkosti si totiž oblíbili surfaři. Důvodem jsou jedny z nejlepších vln v širokém okolí.

Čtyři kilometry široký a 248 kilometrů dlouhý pruh oddělující Jižní a Severní Koreu je spíš synonymem zbraní, plotů a hlídek. Zároveň jsou tam ale jedny z nejlepších vln v Jižní Koreji. A tak se tu – za humny nejizolovanější země planety – zrodila početná skupina milovníků vln a svobody.

Otevření jsou natolik, že přijímají ihned i nováčky, což na vlastní kůži pocítil i reportér americké televize CNN. „Je to vážně zábava a šílené je, že všichni si tu surfují, a to jsme docela dost blízko Severní Koreje,“ říká reportér CNN Ivan Watson.

Některé fanoušky jízdy na vlnách ale blízkost demilitarizovaného pásma spíš odrazuje. Podle majitele místního kempu současné uvolňování korejských vztahů skýtá jistou naději, že by odstrašující elementy konfliktu mohly zmizet.

„Jestli se ty vztahy mezi Korejemi zlepší, tak si nemyslím, že budou potřeba tyhle ploty a vojenské základny, takže turismus by se tu mohl zvednout,“ říká majitel surfařského kempu Surfyy Beach Lee Hyung-joo.

Jihokorejec Yeom tam se svou přítelkyní, učitelkou jógy, jezdí každý víkend tři hodiny ze Soulu. Oba doufají, že jednou se podívají i dál. „Myslím, že v Severní Koreji jsou dobrá místa na surfování. Možná i tam budeme moct jednou jet a zasurfovat si,“ říká instruktorka jógy a surfařka Kwon Min-ju.

Diplomatické naděje na trvalé uklidnění situace na Korejském poloostrově ale samy přicházejí dost ve vlnách. Důkazem je minulý týden, kdy se informace o summitu Kim Čong-una s Donaldem Trumpem měnily každý den, uzavírá redaktorka ČT Linda Bartošová.