Z Británie odchází bojovat čtyřikrát víc džihádistů, než se myslelo

Londýn – Džihádistů z Evropy, které láká Blízký východ, neustále přibývá. Bojovat do Iráku a Sýrie po boku Islámského státu (IS) odjely letos až dva tisíce Britů – nikoliv 500, jak se dosud myslelo. Nový odhad tak čtyřnásobně překračuje ty předchozí, varuje Khalid Mahmood, který je prvním muslimským poslancem v Británii. Není sám, kdo upozorňuje, že hraniční kontroly nedokážou potenciální bojovníky odhalit. Podle sociálních sítí denně britské břehy opustí na dvě desítky zradikalizovaných mladíků.

Radikální kurz nabírá také víc Francouzů a Němců. Francouzských džihádistů už je 1100, přes čtyři sta z nich aktivně bojuje v Sýrii. Úřady zřízená telefonní linka pro znepokojené Francouze odhaluje, že pocházejí odevšud. „Týká se to více méně celé společnosti, tenhle fenomén zasáhl 80 procent našich regionů,“ konstatuje šéf francouzského programu proti radikalizaci občanů Pierre N'Gahane. Ti, kdo se vydávají na Blízký východ bojovat proti džihádistům, sem naopak míří spíš jednotlivě než po desítkách.

Na Blízký východ jelo bojovat 2000 britských radikálů (zdroj: ČT24)

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA a jejich spojenců. Evropští islamisté, kteří bojovat neodjeli a zůstávají doma, zakládají na Západě údajně spící buňky, které zde mají chystat odvetu za nálety v Sýrii a Iráku. Riziko krvavých útoků na své půdě bere Evropa vážně. Třeba britská vláda chce už koncem ledna přijmout zákon, který by džihádistům ztížil návrat do vlasti. 

Islámský stát vznikl jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jeho centrem se stalo první dobyté město Rakká ve východní Sýrii. V červnu bojovníci IS obsadili velkou část severního Iráku a na dobytých územích vyhlásili samozvaný chalífát. Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků.