Vzpoura proti dražším bytům v Berlíně. Nájemníkům z ulice Karla Marxe pomůže město

Berlín pomůže protestujícím nájemníkům vykoupit byty (zdroj: ČT24)

Nájemníci na slavné berlínské ulici Karl-Marx-Allee se bouří proti prodeji bytů novému vlastníkovi. Po několika týdnech se za ně postavilo město, které jim chce pomoci byty vykoupit. Rostoucí ceny se přitom týkají většiny Berlína, místní dokonce chytají referendum o zestátnění části bytů.

Karl-Marx-Allee je ukázkou stalinistické architektury v centru německé metropole. Východní Berlín začal svou výkladní skříň stavět v roce 1949. O čtyři roky později rozpoutaly tvrdé normy pro dělníky jedno z prvních povstání ve východním bloku. Ulice se stala symbolem pro budování socialismu v NDR a poté i odporu vůči jejímu vedení.

Teď je pro změnu symbolem boje proti bleskově rostoucím cenám bydlení. Současný majitel chce část ulice prodat firmě, které nájemníci nevěří. „Většina nájemníků se bojí, že ceny prudce vzrostou a sociální soudržnost v celé oblasti se rozpadne,“ konstatoval člen výboru nájemníků Norbert Bogendein.

Senioři by museli byty opustit

Zhruba třetině nájemníků je přes osmdesát let. Rychlé zvyšování ceny bydlení by pro ně znamenalo stěhování, a tak místní vytvořili výbor. Právníci v jejich řadách poukázali na předkupní právo, které je uvedené ve smlouvách.

Jen u tří bytů ze sedmi set ale měli obyvatelé prostředky na odkoupení. Do hry teď vstoupilo město, jež slíbilo finanční garance na postupný odkup i pro ostatní. „Mohl by to být model pro celé Německo i Evropu,“ míní Bogendein.

 Berlíňané prožívají cenový šok. Průměrné nájemné se zvýšilo za deset let na víc než dvojnásobek. I proto se město snaží omezit využívání bytů turisty včetně služby Airbnb. „Zajímá nás víc prodavačka, která si nemůže dovolit byt, protože se jí narodilo dítě, než student, který už podruhé nebo potřetí v roce jede do zahraničí,“ podotkl berlínský radní Stephan von Dassel (Zelení).

Již v dubnu mají Berlíňané v referendu hlasovat o vyvlastnění části velkých realitních společností. Podle kritiků jde o neústavní a extrémně drahý krok. Organizátory plebiscitu viní z experimentů, které jako by se inspirovaly právě Marxem.

Celoevropský problém

Rostoucí ceny přitom netrápí jen Německo, ale i zbytek Evropy včetně Česka. „U nás je hlavním problémem nedostatek nemovitostí. Když si dnes chcete pronajmout nemovitost, tak prakticky vybíráte už z přebraného – zajímavé nemovitosti jsou pryč. Přetlak poptávky samozřejmě žene ceny nahoru. U nás je navíc horší dostupnost hypotečních úvěrů, takže lidé potřebují nájemní bydlení,“ podotkl analytik srovnávacího serveru Chytrý Honza Daniel Horňák.

V Němekcu je až 85 procent nájemního bydlení, upozornil dále analytik. „Ale ceny nájmů žene nahoru hlavně poptávka,“ zdůraznil Horňák s tím, že města mají kvůli svobodě podnikání omezené možnosti, jak lidem pomoci. „Když vlastním nemovitost, mohu ji pronajmout, za kolik chci, žádná regulace v tomto směru není. Možná kdyby zavedli nějakou maximální cenu za metr čtvereční, ale to by zase protestovali pronajímatelé,“ soudí analytik.