Vznikla frakce Evropa suverénních národů. Povede ji německá AfD, součástí je i česká SPD

Pětadvacet europoslanců z osmi zemí v čele s Alternativou pro Německo (AfD) založilo ve středu novou frakci nazvanou Evropa suverénních národů. Její ustavení potvrdil europoslanec AfD Petr Bystroň. Součástí skupiny je i česká Svoboda a přímá demokracie (SPD) s europoslancem Ivanem Davidem.

AfD vytvořila novou frakci poté, co s ní dosavadní spojenci kvůli skandálům a kontroverzním vyjádřením jejího volebního lídra Maximiliana Kraha o nacistických jednotkách SS odmítli spolupracovat. Krah prozatím zůstává mimo frakci.

Šéf maďarské strany Naše vlast László Toroczkai uvedl, že frakce bude mít 28 poslanců z devíti zemí Evropské unie. Nakonec ale zakládací dokumenty podepsalo 25 poslanců z osmi států, jak DPA sdělil mluvčí spolupředsedkyně AfD Alice Weidelové. Požadavky na vytvoření frakce stanovuje nejméně 23 poslanců z alespoň sedmi zemí. Skupinu vedou společně René Aust, který je šéfem delegace AfD v europarlamentu, a Stanislaw Tyszka z polské konfederace. Jeden z místopředsednických postů získal podle informací portálu Politico také Milan Uhrík ze slovenského hnutí Republika.

Zpravodajská relace Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD k nové frakci uvedla, že ji tvoří především menší a nově založené strany, které z části patří ke krajní pravici. Deník Frankfurter Rundschau napsal, že ve skupině se sbratřili evropští pravicoví extremisté. Podle DPA si AfD vytvořila vlastní frakci, neboť dveře k těžkým vahám evropské pravice pro ni zůstaly uzavřené. Měla tak na mysli frakci Patrioti pro Evropu, do které vstoupilo i české hnutí ANO.

Aust na Facebooku napsal, že AfD se podařilo najít v Evropském parlamentu nové partnery, kteří sdílejí její zásady a stojí o spolupráci. „Nyní můžeme začít nový projekt úsilí za Evropu vlastí,“ uvedl.

„Volby posunuly rovnováhu v Evropském parlamentu, nyní existují čtyři pravicově konzervativní frakce. Je to v Evropě posun doprava a konec levicové většiny," uvedl Bystroň.

Přibudou i další?

V rámci frakce Evropa suverénních národů se k AfD a české SPD podle dřívějších zpráv chtěli připojit europoslanci z maďarské Naší vlasti, bulharské strany Obrození, francouzské strany Znovudobytí!, litevské Unie lidu a spravedlnosti, polské Konfederace, slovenského hnutí Republika a španělské formace Se acabó la Fiesta (Večírek skončil; SALF).

Šéf strany Naše vlast László Toroczkai na síti X krátce před podpisem zakládacích dokumentů napsal, že se mohou přidat další. Zároveň oznámil, že kvůli protimaďarským postojům se do skupiny nedostalo nacionalistické uskupení S.O.S. Rumunsko. K frakci se také nepřipojilo všech šest europoslanců Konfederace. Polská europoslankyně Anna Brylkaová na síti X totiž napsala, že kvůli protipolským postojům některých členů AfD do frakce nevstoupí.