Vzdělávací projekt pro africké sirotky má nouzi o peníze

Organizace pečující o africké sirotky má potíže (zdroj: ČT24)

V Africe bývá dětství složité. Když dítě přijde o rodiče, většinou končí na ulici. Pomoc nezaopatřeným africkým sirotkům má zajistit projekt Shiny Day (Prosluněný den), na který zatím přispívá česká organizace Člověk v tísni. Děti díky němu mohou chodit na internátní školu, když po té základní nemají peníze na další studia. Organizaci ale docházejí prostředky.

Projekt organizace Shiny Day se zaměřuje na sirotky, děti z neúplných rodin nebo tělesně postižené. Bydlí tu a chodí do školy. „Když maminka zemřela, všechno se změnilo. Neměli jsme ani na jídlo, bylo jasné, že na další školu musím zapomenout,“ konstatoval student školy Shiny Day Zelalem Abera.

Třicet zdejších absolventů už se dostalo na vysokou školu. Ostatní dostávají základy pro práci – učí je tu pracovat se dřevem, kovem, vařit nebo šít.

Afričtí sirotci
Zdroj: ČT24

Nad projektem se ale začínají stahovat příslovečné mraky. V současné době je tu čtvrtina dětí ve srovnání se začátkem. Problémů kvůli nedostatku peněz přibývá. Na začátku bylo ve škole 160 studentů, Člověk v tísni ale před dvěma roky předal projekt zdejší organizaci a rozpočet začal klesat.

Dnes je ve škole 40 žáků, víc si dovolit nemůžou. „Hodně dětí nás žádá o podobnou pomoc. Ale my nemůžeme rozšířit služby, chybí nám peníze,“ postěžoval si ředitel organizace Shiny Day Getacheu Zewdie. Po příštím roce přestanou peníze z Česka přicházet úplně, škola tak přijde o polovinu rozpočtu.