Vražda u Annecy: Policie v souvislosti s masakrem zatkla muže

Londýn – V souvislosti s masakrem britské rodiny iráckého původu nedaleko francouzského města Annecy policie zatkla muže ve věku 54 let. Francouzské státní zastupitelství uvedlo, že zatčeným je bratr otce rodiny. Záhadná střelba tří turistů a jednoho cyklisty loni v září stále zůstává neobjasněna. Vyrojilo se mnoho spekulací o motivu činu od rodinných sporů po skutečnost, že otec rodiny měl údajně přístup ke švýcarskému kontu irácké strany Baas popraveného prezidenta Saddáma Husajna.

Prokurátor v Annecy Eric Maillaud potvrdil, že zatčeným je bratr Saada al-Hilliho. Policie ho prý zatkla dnes ráno v rámci vyšetřování a po prohledání jeho britského bydliště a golfového hřiště, jehož je správcem. „Máme v úmyslu mu klást otázky ohledně jeho tehdejšího zaměstnání, jeho vztahů s bratrem a na rodinné dědictví,“ naznačil Maillaud.

U francouzské obce Chevaline pachatel zastřelil loni v září tři britské turisty - Brita iráckého původu Saada al-Hilliho, jeho ženu a tchyni - a francouzského cyklistu. Vážně zraněna byla sedmiletá dcera al-Hilliho a nezraněna zůstala její čtyřletá sestra, která se osm hodin skrývala v automobilu pod mrtvolou své matky.  

Cyklista motivem vraždy? Nejspíše jel jen náhodou kolem

Média spekulovala o nejrůznějších motivech vraždy. Podle některých měl být terčem zavražděný cyklista Sylvain Mollier, o němž je známo, že pracoval jako svářeč ve francouzské společnosti zabývající se jadernými technologiemi. Podle většiny názorů se však k masakru jen náhodou připletl.