Voda zaplavila v Rusku tři tisíce domů, Kazachstán evakuoval skoro sto tisíc lidí

Ruská Orenburská oblast se dál potýká s ničivými záplavami. Úřady evakuovaly skoro osm tisíc lidí, zničeny byly téměř tři tisíce domů. Povodně si vynutily evakuaci více než 96 tisíc obyvatel také v sousedním Kazachstánu. Tamní vládce Kasym-Žomart Tokajev mluví o „možná nejhorší katastrofě za více než osmdesát let“, uvedl ruský nezávislý server Meduza.

Nejhorší záplavy za poslední desetiletí vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural. Voda zaplavila rozsáhlá území na Urale, západní Sibiři a také v Kazachstánu v blízkosti řek, jako je Ural a Tobol.

V ruském Orenburgu zasáhla voda dalších tři sta domů a do středečního rána stoupla hladina řeky Ural – třetí nejdelší v Evropě – o dalších padesát centimetrů poté, co v úterý večer dosáhla kritické výšky devíti metrů a třiceti centimetrů.

Hydrologové varují, že se situace v Orenburgu, kde žije asi 550 tisíc obyvatel, může ještě zhoršovat. Hladina Uralu, který protéká Ruskem a Kazachstánem do Kaspického moře, může do čtvrtka stoupnout o dalších sedmdesát centimetrů.

„Obtížná situace“ může v Rusku trvat týdny

V Kurganu, ruském městě na řece Tobol na jihu Uralu, sirény varovaly obyvatele, aby se okamžitě evakuovali. Regionální úřady uvedly, že povodňové hladiny budou stoupat ještě tři dny, a předpověděly „obtížnou situaci“ až do konce dubna.

Ve středu místní úřady uzavřely provoz na několika silnicích v regionu, aby tam rychle dopravily zeminu na zpevnění hráze, protože se zhoršila předpověď povodní a hladina vody v řece Tobol rychle stoupla o 23 centimetrů, píše Reuters.

Hrozba protržení hrází v Kazachstánu

V Kazachstánu, který bojuje s velkou vodou už od března, si povodně vynutily evakuaci více než 96 tisíc obyvatel, z toho téměř třetinu, 31 tisíc, tvoří děti, sdělil podle kazachstánského portálu Tengrinews.kz Sajpaš Jerasyl z ministerstva pro mimořádné situace.

S nasazením vrtulníků se podle něj podařilo zachránit 2823 lidí, včetně 865 dětí. „Do nepřetržitých záchranných prací je zapojeno 24 295 lidí s 2655 kusy techniky,“ uvedl Jerasyl, který má na ministerstvu na starosti civilní obranu.

Zatopeno zůstává 3444 soukromých domů v pěti oblastech této středoasijské země. V nouzových ubytovnách se nyní nalézá 7605 lidí. Do bezpečí se podařilo odehnat také přes 82 tisíc kusů hospodářských zvířat.

Tokajev při návštěvě zaplavených oblastí označil povodně za „přírodní pohromu, která nebyla už mnoho let“. Záchranáři musejí místy na řekách odpalovat nálože, aby zabránili hromadění ledových ker. Nouzový stav byl vyhlášen v osmi regionech. Přívaly vod způsobily protržení hrází dvou vodních nádrží, minulý pátek Magadžanovské a ještě dříve Ščerbakovské.

Kurgan se chystá na historickou vodu

Ke městu Petropavl na severu Kazachstánu nyní míří masivní příval vody. „Na příkaz prvního místopředsedy vlády Romana Skljara se evakuují obyvatelé vsi Zerčnyj, jejichž domy jsou v záplavové oblasti. Prosím obyvatele o pochopení a o to, aby neignorovali požadavky (úřadů) během povodní,“ uvedl šéf severokazachstánského regionu Gauez Nurmuchambetov podle webu televize Mir 24.

Místopředseda vlády Kanat Bozumbajev nařídil ochránit pozůstatky středověkého města Sarajšyk, které se nachází na území nynější obce Sarajčik na březích řeky Ural. Dobrovolníci zde zpevňují zábrany na břehu a staví hráz. Hladina řeky ale stále stoupá, napsal server Fergana.

Zmocněnec ruského prezidenta pro Uralský federální okruh Vladimir Jakušev si podle ruské verze listu Forbes postěžoval, že záplavám v Kurganské a Ťumenské oblasti by bylo možné se vyhnout, kdyby se podařilo dohodnout s úřady v Kazachstánu „koordinovanější“ vypouštění vodních nádrží, zachycujících jarní tání ve středoasijské zemi.

Jakušev v ruské televizi také uvedl, že Kurgan se napjatě chystá na „velkou vodu“, která má podle odhadů představovat „historické maximum“. Lze předpokládat, že ruské regiony se po sečtení škod obrátí na Moskvu se žádostí o pomoc z federálních prostředků.