Vlivný londýnský starosta Johnson bude prosazovat brexit

Vlivný londýnský starosta Boris Johnson večer potvrdil předchozí informace, že podpoří odchod Británie z Evropské unie. EU podle něj ohrožuje britskou suverenitu a může se vymknout demokratické kontrole. Johnson možná má v rukou klíč k tomu, jak budou Britové v očekávaném referendu hlasovat. Třetina lidí oslovených v průzkumu agentury Ipsos MORI totiž označila jeho názor za důležitý pro své rozhodování a jeho postoj bude výraznou vzpruhou pro zastánce brexitu.

„Po třiceti letech, co o tom jen píšeme, máme šanci něco udělat. Rád bych viděl nový vztah více založený na obchodu a spolupráci,“ oznámil Johnson reportérům shromážděným před jeho londýnským domem. 

Johnson, považovaný za možného budoucího vůdce britských konzervativců,  se tak postavil proti současnému lídru strany a premiérovi Davidu Cameronovi. Cameron tento týden na summitu EU vyjednal nové členské podmínky pro Brity, vyhlásil referendum o setrvání země v Unii na 23. červen a doporučil spoluobčanům, aby se vyslovili pro další členství Británie ve zreformovaném evropském bloku. Sám to bude prosazovat v kampani před hlasováním. V televizní debatě Cameron varoval stoupence odchodu z EU před podléháním „iluzi nezávislosti“.

K táboru těch, kteří chtějí odchod Británie, se hned v sobotu, kdy Cameron výsledky svého vyjednávání v Bruselu oznámil vládě, přihlásilo šest členů britského kabinetu. The Daily Telegraph napsal, že Johnsonova podpora odchodu z EU bude pro Cameronovu kampaň velkou výzvou.

Londýnský starosta Boris Johnson podpořil vystoupení Británie z EU
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Johnson prohlásil, že ho při rozhodování „bolelo u srdce“ a že nejde o krok namířený vůči premiérovi. Cameronovi je podle něj třeba vyjádřit vděčnost za práci, kterou udělal při vyjednávání reformované podoby britského vztahu s EU.

„Otázka nezní, jestli milujete Evropu, nebo ne. Já miluji Brusel, žil jsem tam, je to fantastické město, úžasné místo a já mám rád evropskou kulturu a civilizaci,“ prohlásil Johnson, který není názorově nijak vyhraněným euroskeptikem. Britská média spekulují, že za jeho několik dní odkládaným rozhodnutím stojí potřeba vymezit se vůči Cameronovi a zviditelnit se, neboť se chce stát budoucím lídrem konzervativců. Sám Johnson tyto spekulace odmítl. Rovněž prohlásil, že se nehodlá účastnit žádných televizních debat, v nichž by stál proti členům Cameronovy strany prosazujícím setrvání Británie v EU. 

Cameron v diskusním pořadu znovu obhajoval setrvání Británie v EU

Cameron v televizním diskusním pořadu Andrewa Marra řekl, že se v noci na dnešek „pořádně vyspal“, a znovu obhajoval to, co dohodl v dlouhých nočních jednáních v Bruselu. „Budeme silnější ve světě, naše země bude bezpečnější. Budeme bezpečnější jako členové EU, protože budeme moci pracovat s partnery, budeme početně silní v nebezpečném světě. Nač zvyšovat riziko? Nemáme to zapotřebí, protože jsme vyjednali dobrou dohodu,“ řekl.

David Cameron v diskusním pořadu Andrewa Marra
Zdroj: Jeff Overs/Reuters

Brexit (odchod Británie z EU) Britům podle něj poskytuje jenom „iluzi nezávislosti“. „Možná budete mít pocit, že jste více nezávislí, ale svůj osud budete řídit méně“, řekl premiér.

K názorovému rozpolcení kabinetu prohlásil, že sobotní schůzka vlády byla „velmi civilizovaná a důstojná a všichni souhlasili s tím, že bruselská dohoda je dobrá“. K dotazu, co říká tomu, že je v táboře brexitu také ministr spravedlnosti Michael Gove, Cameron řekl: „Lituji, že můj blízký přítel bude v opačném argumentačním táboře. Budeme navzájem pozice toho druhého respektovat.“ Johnsonovi premiér vzkázal, že považuje za nesprávné spojovat síly s táborem Nigela Farage, tedy s předsedou protievropské strany UKIP.

The Guardian: Jak se staví k případnému brexitu členové britského kabinetu?

Tábor pro setrvání Británie v EU:
Premiér David Cameron:
Povede „celým srdcem a duší“ kampaň za udržení Británie v EU, protože se mu podařilo vyjednat s 27 členy EU dobrou dohodu. Setrvání je podle něj výhodné pro bezpečnost a blahobyt Británie.
Ministr financí George Osborne: Cameron vyjednal Británii „speciální status“ v EU a brexit (britský odchod z unie) by byl „skokem do tmy“.
Ministryně vnitra Theresa Mayová: Původně byla považovaná za stoupenkyni odchodu, po Cameronově návratu z Bruselu ale oznámila, že podpoří setrvání země v EU. Dohoda přináší „významné reformy, které skoncují se zneužíváním svobodného pohybu“ osob a „posilují možnost deportovat nebezpečné cizince“.
Ministr zahraničí Philip Hammond: Stoupenci odchodu ho považují za přeběhlíka, v minulosti se řadil k euroskeptikům a říkal, že bude hlasovat pro vystoupení z EU, protože daný stav je „nepřijatelný“.
Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt: Chtěl hlasovat pro vystoupení, pokud nebude dojednaná dobrá dohoda. „Premiérova dohoda znamená nezávislost a ochranu libry. Když zůstaneme, posílí to britský hlas pro svobodu, demokracii a lidská práva. Podporuji reformu Unie,“ sdělil.
Ministryně pro mezinárodní rozvoj Justine Greeningová: „Premiér dosáhl dobré dohody pro udržení Británie v reformované Unii. Nadešel čas, aby se miliony Britů vyslovily v referendu.“
Ministryně školství Nicky Morganová: Neumí si představit hlasovat pro vystoupení Británie z Unie, chce vést pozitivní kampaň za setrvání.
Ministr dopravy Patrick McLoughlin: Vyzývá vládu i média, aby se soustředily na pozitivní aspekty setrvání v EU a nevyzdvihovaly ty negativní.
Ministryně životního prostředí Liz Trussová: „Podporuji setrvání, protože věřím, že je to v ekonomickém zájmu Británie a že nám to umožní zaměřit se na domácí ekonomické a sociální reformy.“
Ministr pro místní vlády Greg Clark: „Podporuji setrvání. Znamená to lepší budoucnost při zachování svobodného obchodu s Evropu a zároveň uchování kontrol na hranicích a udržení měny.“
Ministr pro záležitosti Walesu Stephen Crabb: Velšský obchod podle něj těží ze členství Británie v EU. „Nebude těsnější Unie. To je velký argument pro setrvání.“
Ministr pro záležitosti Skotska David Mundell: „Pro Skotsko je členství Británie v Unii výhodné.“
Státní tajemnice pro malé podnikání Anna Soubryová: Euroskeptiky považuje za lidi posedlé nezdravou tendencí podřídit „život, jídlo, pití i spánek“ kampani za vystoupení z Unie.
Ministr obrany Michael Fallon: Loni řekl, že k euroskeptikům patří celá vláda. Je ale věrným Cameronovým spolupracovníkem a čeká se, že ho podpoří.
Ministr obchodu Sajid Javid: V minulosti řekl, že pokud Británie odejde z EU, neuroní slzu. Zachová ale zřejmě loajalitu Osborneovi, je si také vědom rizik souvisejících se špatným stavem globální ekonomiky.
Generální prokurátor Jeremy Wright: Podle BBC velmi rozpolcený, po sobotní schůzi vlády ohlásil odchod do tábora brexitu, nyní se ale vrátil k variantě k setrvání.

Odchod Británie z EU chtějí prosazovat:
Londýnský starosta Boris Johnson: Konzervativní politik, který má velký vliv na veřejné mínění. Řekl, že má obavy, že se Unie může vymknout demokratické kontrole a že ohrožuje suverenitu Británie. „Po třiceti letech, co o tom jen píšeme, máme šanci něco udělat. Rád bych viděl nový vztah více založený na obchodu a spolupráci,“ prohlásil s tím, že chce nicméně ocenit Cameronovu práci při vyjednávání nových podmínek.
Ministr spravedlnosti Michael Gove: Přítel Camerona i Osbornea ale vyzdvihuje slabost dohody. Cameron už potvrdil, že Gove bude před referendem v opačném táboře.
Vůdce Dolní sněmovny Chris Grayling: Dlouhodobě euroskeptik, vystoupení z EU se podle něj není třeba obávat. „Nevěřím, že při setrvání v EU budeme schopni správně hájit své národní zájmy.“
Ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Iain Duncan Smith: Zanícený euroskeptik. „Setrvání v EU vydá Británii napospas teroristickým útokům, jako byl ten v Paříži.“
Ministryně pro Severní Irsko Theresa Villiersová: Dlouhodobá odpůrkyně členství v EU, nenechá si ujít šanci podpořit brexit.
Státní tajemnice pro zaměstnanost Priti Patelová: Britové si podle ní přejí méně Evropy a více Británie. I když premiér referendum prohraje, neměl by podle ní odstoupit. „Poskytl nám možnost vybrat si, a to je úžasná věc. Tvrdě vyjednával, vážím si ho, ale je to závažné téma a já se s ním názorově rozcházím.“
Ministr kultury John Whittingdale: Dlouhodobý euroskeptik, v sobotu se sešel se stoupenci brexitu.
Úřadující ministryně energetiky Andrea Leadsomová: Bude hlasovat pro vystoupení z EU. „Toto rozhodnutí jsem neudělala rychle ani snadno, protože jsem mnoho let prosazovala reformu uvnitř Evropy.“