Vítěz lotyšských voleb chce zakázat diskusi o historii země

Riga - Lotyšské volby vyhrála opoziční proruská levice. Od roku 1991, kdy země získala nezávislost na Sovětském svazu, žádná proruská strana volby nevyhrála, ani nebyla součástí vládní koalice. Naopak politické scéně pobaltské země vždy dominovaly strany nedůvěřivé vůči Rusku.

Strana Centrum shody hájící zájmy početné ruské menšiny, zvítězila vůbec poprvé, na triumf čekala dvacet let. „Je to obrovský úspěch, jsme připraveni sestavit vládu,“ ujistil po ohlášení výsledků voleb Andrejs Klementievs z Centra shody.

Volebním lídrem byl populární rižský primátor Nil Ušakov. Na rozdíl od jiných stran je proti přijetí eura, chce na tři roky v parlamentu zakázat všechny diskuse o novodobé historii Lotyšska a rusko-lotyšských vztazích, jimž vévodí téma okupace Lotyšska Sovětským svazem. „Důležitější než takové diskuse jsou kroky ke zlepšení ekonomické situace, ke snížení dluhu a k zastavení emigrace za prací do Evropy,“ prohlašuje Ušakov.

S mnoha přáteli se musela rozloučit i Kristina Kokinová. Stali se nezaměstnanými. V Lotyšsku, které krize před dvěma roky zasáhla snad nejvíce v Evropě osmnáctiprocentním propadem ekonomiky, práci nenašli. Navíc platy klesly i o třicet procent. Volila opoziční Centrum shody. „Odjely celé rodiny, aby začaly žít někde jinde. To svědčí o zoufalé situaci Lotyšů,“ říká Kokinová.

Voliče vítězné strany oslovila hesla o zvýšení důchodů, nových pracovních místech a daňových úlevách. Ani historické vítězství ale nedává proruské opoziční levici jistotu, že sestaví vládu. Do koalice se s ní zatím nikdo nehrne. Rozhodující slovo bude mít prezident, který slíbil, že do deseti dnů určí, koho pověří sestavením vlády. A vůbec to nemusí být vítěz.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)