Vídeňská zoo má senzaci - pandí mládě

Vídeň - Zoologická zahrada ve Vídni má novou senzaci. V pondělí odpoledne se v ní narodilo pandí mládě. Je to už druhá panda, která přišla v tomto zooparku na svět přirozenou cestou, což je u těchto zvířat v zajetí velmi vzácné. Zahrada o tom dnes informovala na svých stránkách. Podle ní je to přesně tři roky poté, co se ve vídeňské zoo v Schönbrunnu narodil slavný pandí sameček Fu Long.

Mládě měří zhruba 10 až 12 centimetrů a váží kolem 100 gramů. Zatím není možné zjistit, jakého je pohlaví. Hlasité pištění zaslechli chovatelé z porodního boxu poprvé v pondělí odpoledne ve 14:14. „Yang Yang box dopoledne už neopustila. V 9:45 jsme sledovali na monitoru začátek porodních stahů a obrazovku jsme pak už nespustili ani na moment z očí,“ popsala zooložka Eveline Dunglová.

Samice a její potomek zůstanou v boxu ještě v příštích měsících. Jak dlouho v něm budou, bude záležet jen na nich. Fu Long, z něhož se stala mediální hvězda, se veřejnosti poprvé představil, když mu bylo pět měsíců. Aby mělo mládě a jeho matka klid, zůstane pavilon pand zatím uzavřený. I přes obrovskou radost je totiž vedení zahrady opatrné. „V prvním roce života je úmrtnost u pand velkých kolem 40 procent,“ upřesnila ředitelka zoo Dagmar Schratterová.

Narození samečka Fu Long, který přišel na svět 23. srpna 2007, se stalo celosvětovou senzací. Byla to totiž první panda v evropské zoo, která se narodila přirozenou cestou, ne po umělém oplodnění. Nyní se tento chovatelský úspěch podařilo schönbrunnskému zooparku zopakovat podruhé. Pandy velké patří k nejohroženějším druhům na světě.

Párek pand velkých - samice Yang Yang a samec Long Hui - získala zoo jako zápůjčku z Číny. Černobílá dvojice by ve Vídni měla prozatím zůstat do roku 2013. Také přírůstky jsou čínským majetkem. Fu Longa proto již loni v listopadu schönbrunnský zoopark poslal do Číny. Nyní narozená panda by měla podle smlouvy ve vídeňské zoo zůstat nejméně po příští dva roky.