Ve světě loni zemřelo 227 ekologických aktivistů, čtvrtina z nich v Kolumbii

Ve světě loni zemřelo rukou vraha 227 ekologických aktivistů, což překonalo rok staré maximum. Vyplývá to ze zprávy nevládní organizace Global Witness. Téměř třetina vražd podle zprávy souvisela s využíváním přírodních zdrojů –⁠ těžbou dřeva, uhlí, rozsáhlým zemědělským podnikáním nebo přehradami na vodních tocích. Více než čtvrtina obětí zemřela v Kolumbii.

„Jak se klimatická krize stupňuje, zvyšuje se také násilí vůči těm, kteří chrání svou zemi a naši planetu. Ukázalo se, že nezodpovědné využívání zdrojů a chamtivost, jež jsou hybnou silou klimatické krize, vedou také k násilí vůči ochráncům půdy a životního prostředí,“ píše organizace v úvodu zprávy.

Nejvíce aktivistů podle zprávy zemřelo při boji proti průmyslové těžbě dřeva, bylo jich 23. K rozsáhlému kácení lesů v posledních letech dochází například v Brazílii, ochránci lesů umírali loni také v Peru, Nikaragui nebo na Filipínách. Podle Global Witness jsou bojovníky proti změnám klimatu v první linii domorodí obyvatelé, představují třetinu loňských obětí.

Odlesňování amazonského pralesa
Zdroj: Uaslei Marcelinho/Reuters

Zpráva jmenuje všechny zavražděné, popisuje je jako „ochránce životního prostředí“ a přináší také svědectví jejich rodin a spolupracovníků.

„(Ochránci životního prosředí) jsou ohroženi, protože se ocitli v blízkosti něčeho, co požaduje nějaká korporace. Požadavek co největšího zisku, co nejrychlejšího časového harmonogramu a co nejlevnějšího provozu se může promítnout do rozhodnutí, že potížista musí zmizet,“ uvedl ke zprávě americký ekolog a novinář Bill McKibben.

Nejvíce obětí je podle zprávy v Kolumbii, kde loni při ochraně přírody zemřelo 65 lidí. Na druhé příčce je Mexiko s 30 oběťmi, kde podle zprávy naprostá většina případů není vyšetřena. Vysoká čísla hlásí také Filipíny, aktivisté zde často umírali při násilném potlačování protestů policií a vojáky.