Ve Francii rychle přibývá nakažených koronavirem. Stoupl ale i počet provedených testů

Události ČT: Ve Francii přibývá nakažených i testů (zdroj: ČT24)

Francie vykazuje v posledních týdnech intenzivní růst nově nakažených koronavirem. Za poslední týden zaznamenala třicet pět tisíc nových případů, což je po Španělsku nejvíc v Evropě. Hygienici vysvětlují, že vysoký denní nárůst je způsobený především vyšším počtem prováděných testů. Za sedm dní jich laboratoře v zemi zpracovaly přes milion.

V srpnu jako by Francouzi na covid-19 zapomněli. Pláže na jihu země byly skoro stejně plné jako loni a turistice pomohla i vláda, když rychle uvolnila restrikce. „Lidé už se přestávají bát, zdravotníci je uklidnili,“ podotkl François de Canson, starosta obce La Londe.

Teď má Francie průměrně přes sedm tisíc nových případů denně. „Nakažených je 35 tisíc za jeden týden, navíc v pátek bylo rekordních devět tisíc případů denně. Ta čísla jsou opravdu vysoká, ale je třeba si uvědomit, že mohou souviset s vysokým počtem testů, kterých je až milion týdně,“ doplnil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Stovky zavřených tříd, na testy musel i premiér

Podle řady odborníků může za nárůst nakažených právě bezstarostné léto. O to větší obavy provázejí začátek školního roku. Stovky tříd zavřených po pouhých několika dnech výuky tyto obavy potvrdily.

„Místní zástupce je v kontaktu s infikovaným žákem, který jde na testy. Nevíme, jestli s ním naše dítě bylo v kontaktu a zda by mělo být také testováno,“ přibližuje současnou situaci Alexandra Clémentová, matka žáka v Marseille.

Nákaza se šíří i mezi sportovci. S pozitivním testem je v karanténě už sedm hráčů klubu Paris Saint-Germain, včetně hvězdného útočníka Kyliana Mbappého, který mohl nakazit i další spoluhráče v národním týmu.

Na testy musel i premiér Jean Castex. V sobotu se setkal s ředitelem cyklistického závodu Tour de France Christianem Prudhommem, u kterého se nákaza potvrdila v úterý. Ještě ten samý den vyšel Castexovi negativní test. 

Navzdory nárůstu počtu infikovaných však neroste výrazně počet hospitalizovaných a pacientů na jednotkách intenzivní péče. „Toto číslo roste, ale roste velmi pomalu a je poměrně nízké k počtu nakažených,“ doplnil zpravodaj ČT.

Vláda uvažuje o zkrácení karantény

Francouzská vláda může navíc už do konce týdne rozhodnout o zkrácení karantény na sedm dní. Podpořila to i vědecká rada státu, podle které trvá infekčnost nakažených maximálně pět dní. Některé země včetně České republiky už ale před cestou do Francie varují.

Řada francouzských epidemiologů nicméně tvrdí, že samotný růst počtu nakažených není ten nejdůležitější ukazatel. Navíc počet testů za týden se už přehoupl přes milion.

„Většina populace neonemocní. Jenom její malá část může mít vážnější potíže a někteří lidé mohou i zemřít,“ tvrdí epidemiolog Laurent Toubiana z Národního ústavu pro zdraví a výzkum medicíny.

Většina případů je ve čtyřech oblastech

Sedmdesát procent případů se soustředí v pouhých čtyřech regionech. „Mluvíme zejména o Paříži a okolí a také o Azurovém pobřeží, tedy o okolí Nice, a hlavně Marseille je na tom nepříliš dobře,“ upřesnil Šmíd.

Pokud vláda bude zpřísňovat opatření, bylo by to jen lokálně. Například v Paříži platí povinnost nosit roušky nejen v dopravě a ve veřejných prostorách, ale také venku.

„Něco podobného platí pro Marseille, pro Nice a přístoupila k tomu i další větší města. Někde se to netýká plošně celého města, ale jen ulic, kde je vysoké procento obyvatel a kde je nebezpečí, že vysoká hustota obyvatel může zvýšit riziko nákazy,“ uzavřel zpravodaj ČT.