V USA stanula před soudem dvojice islamistických teroristů. Patřili do skupiny s „džihádistou Johnem“

Do Spojených států byli ve středu přepraveni dva bývalí britští občané, kteří čelí obvinění, že se jako členové teroristické organizace Islámský stát (IS) podíleli na vraždách amerických zajatců v Sýrii. Dvojice se později prostřednictvím videospojení zúčastnila slyšení u federálního soudu. Teroristé patřili do skupiny radikálů, kterým se kvůli britskému přizvuku přezdívalo Beatles. Nejznámější z gangu byl Mohammed Emwazi, takzvaný „džihádista John“, který je už několik let po smrti.

Obvinění džihádisté Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh si už u federálního soudu v Alexandrii ve Virginii vyslechli obžalolobu. Další slyšení se bude konat v pátek.

Oba podle obžaloby patřili k čtyřčlenné skupině radikálů Islámského státu, jež stojí za vraždami západních novinářů včetně Američanů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, humanitárních pracovníků Kayly Muellerové a Petera Kassiga a syrských vojáků z let 2014 a 2015.

Z některých vražd si dělali teroristé videozáznamy, kterými se snažili v západním světě šířit propagandu strachu. Způsob usmrcení, během kterého oběti setli hlavu, byl nevídaně brutální. 

Džihádista John a jeho spolubojovníci

Kvůli britským přízvukům se skupině radikálů přezdívalo podle slavné britské kapely Beatles. Nejznámější z gangu byl Mohammed Emwazi, přezdívaný „džihádista John“. Zabit byl v roce 2015 při britsko-americkém útoku s pomocí bezpilotního letounu.

Koteyho a Elsheikha v uplynulém roce drželi ve vazbě američtí vojáci v Iráku. Oba muži vyrostli ve Spojeném království a měli britské občanství. To jim však Londýn odebral.

USA již delší dobu žádaly Británii o spolupráci v případu, ale společný postup blokoval odlišný postoj obou zemí k trestu smrti. V srpnu Američané uvedli, že oba obviněné v případě uznání viny nepopraví.

„Tato obvinění jsou výsledkem mnoha let tvrdé práce s cílem dosáhnout spravedlnosti pro naše občany, které zabil ISIS. Život jim vrátit nemůžeme, ale můžeme pro ně, jejich rodiny a všechny Američany usilovat o spravedlnost,“ uvedl v prohlášení americký ministr spravedlnost William Barr.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obžaloba

Čtyřiadvacetistránková obžaloba obsahuje dlouhý seznam mučících praktik, kterých se podle vyšetřovatelů dvojice dopustila na zajatcích.

Mimo jiné zmiňuje například elektrické šoky, dvacetiminutové bití dřevěnými holemi, nucení zajatců, aby se spolu prali, či takzvaný waterboarding, tedy simulované tonutí.

Kotey a Elsheikh byli podle obžaloby zapojeni do vraždy americké humanitární pracovnice Kayly Muellerové, kterou IS zajal v srpnu 2013. Od října 2014 ji údajně sexuálně zneužíval někdejší vůdce IS abú Bakr Bagdádí, zatímco byla v zajetí v Sýrii. Její rodina téhož roku obdržela od IS e-mail se zprávou, že žena v Sýrii zemřela.

Celkem dvojice čelí obvinění ze čtyř únosů, jež skončily smrtí, a čtyř dalších trestných činů včetně spiknutí za účelem vraždy a podpory teroristů. V případě odsouzení hrozí mužům doživotní vězení.

  • Organizace Islámský stát (IS) byla na vrcholu moci v létě 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na severovýchodě Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu muslimské obce. Do jeho čela se v iráckém Mosulu postavil Bagdádí. Tehdy ovládal území o rozloze 90 až 100 tisíc kilometrů čtverečních (přibližně rozloha Maďarska, o něco víc než Česko), kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí.
  • V Iráku byl IS jako státní entita definitivně poražen v prosinci 2017. Boje proti němu trvaly téměř čtyři roky (od ledna 2014) a zahynulo v nich nejméně 80 tisíc lidí. V Sýrii byl IS v říjnu 2017 vytlačen milicí SDF vedenou Kurdy z města Rakká, které dříve sloužilo jako jeho hlavní město. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl poražen 23. března 2019. To zároveň  znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu.
  • USA na dopadení či smrt Bagdádího již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů, kterou v prosinci 2016 zvýšily na 25 milionů dolarů (576 milionů korun), vůdce IS tedy byl nejhledanějším mužem na Zemi.
  • Bagdádí, který mimo jiné v roce 2015 prohlásil, že „islám nikdy nebyl náboženstvím míru, ale boje“, opakovaně oslovoval své stoupence z různých nahrávek. V listopadu 2016 je vyzval, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. Koncem dubna 2019 se po několika letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Uznal, že skupina přišla o takzvaný chalífát v Iráku a Sýrii, nicméně dodal, že bitva se Západem a jeho spojenci ještě zdaleka neskončila, a poukázal na úspěchy džihádistů například v Mali, Burkina Fasu, Afghánistánu, Srí Lance či Turecku. Poslední zvuková nahrávka, na které údajně mluví Bagdádí, je ze září 2019, kdy řekl, že IS provádí každodenní operace na různých frontách. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu.
  • V médiích se již několikrát objevily zprávy o jeho údajném zranění či úmrtí. V dubnu 2015 íránská média informovala, že byl těžce zraněn při leteckém útoku a nachází se ve stavu klinické smrti. Zpráva o Bagdádího smrti se objevila také v červnu 2016. Ruské ministerstvo obrany pak v červnu 2017 oznámilo, že ho zřejmě zabilo ruské letectvo při náletu na poradu vedení IS u syrského města Rakká. Informace ale nebyla potvrzena. Jeho úmrtí pak ještě v červenci 2017 oznámila irácká televize Súmaríja, odvolávající se na místní zdroj z provincie Ninive.
  • Podle iráckých tajných služeb se abú Bakr Bagdádí narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Fanoušek fotbalu chtěl být původně advokátem, nevalné výsledky ve škole jej ale na univerzitu nepustily. Poté se musel kvůli chatrnému zraku vzdát vojenské kariéry. Nakonec vystudoval teologii a na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií. Poté krátce učil na univerzitě v Tikrítu. Se svou první ženou má údajně dvě dcery a dva syny, jednoho syna má i s druhou manželkou.
  • K rebelům se připojil již v roce 2003 po americké invazi do Iráku, v únoru 2004 byl ale zatčen a umístěn do věznice v americkém táboře Bucca. Při násilnostech byl v prosinci 2004 propuštěn. 
  • V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce IS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší a nejbrutálnější džihádistickou organizací světa. ISIL již v roce 2013 dobyl první území v Sýrii a Iráku.
  • Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který mu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži al-Káidy, radikálnímu hnutí an-Nusra.
  • IS se od roku 2015 přihlásil k mnoha teroristickým útokům na území Sýrie či Iráku i jinde po světě. K nejtragičtějším atentátům patří série sebevražedných útoků v jemenské metropoli Saná v březnu 2015 (přes 140 mrtvých), podíl na zřícení letadla ruské společnosti na egyptském Sinajském poloostrově v říjnu 2015 (224 mrtvých), útoky v Paříži v listopadu 2015 (130 mrtvých), útok na mešitu na severu Sinajského poloostrova v listopadu 2017 (311 mrtvých), atentát v pákistánské provincii Balúčistán loni v červenci (149 mrtvých) či velikonoční útoky roku 2019 v kostelech a hotelech na Srí Lance (258 mrtvých). V Iráku patřil k nejhrůznějším atentát v centru Bagdádu v červenci 2016 (323 mrtvých), v Sýrii koordinované útoky v jihosyrském městě Suvajda a okolních vesnicích v červenci 2018 (nejméně 258 mrtvých).