V tlačenici na fotbalovém stadionu zahynulo v Salvadoru dvanáct lidí, přes sto je zraněno

Nejméně dvanáct lidí zahynulo a nejméně sto dalších utrpělo zranění při tlačenici na fotbalovém stadionu v Salvadoru. Podle záchranářů se neštěstí stalo, když se fanoušci nemohli kvůli malému množství otevřených vstupů včas dostat na zápas týmů Alianza a FAS.

„Byla to lavina fanoušků, která se přehnala přes vstupní bránu,“ charakterizoval jeden ze zasahujících záchranářů situaci na stadionu Cuscatlán, která přerostla v tragédii. „Lidé venku se chtěli protlačit dovnitř, všichni se na nás sesypali,“ popsal pro list La Prensa Gráfica také jeden z mladých fanoušků, podle něhož byl stadion přeplněný, venku stále čekalo hodně lidí se vstupenkami, přičemž bylo podle něj málo otevřených vstupů.

V tlačenici zahynulo podle informací salvadorské vlády nejméně dvanáct lidí. Nejméně sto dalších lidí utrpělo podle místních médií zranění, někteří kritická. Na záběrech na sociálních sítích je vidět řadu bezvládných těl na stadionu a také mnoho lidí, jak se z místa snaží dostat pryč. Některé zraněné zdravotníci oživovali přímo na trávníku. Utkání bylo kvůli neštěstí přerušeno a na stadion poté dorazily stovky policistů a vojáků.

Salvadorský prezident Nayib Bukele uvedl, že policie tragédie „podrobně vyšetří“. Zaměří se podle něj na roli týmů, stadionu, prodejců vstupenek či fotbalové federace. „Ať je viníkem kdokoli, nebude nepotrestán,“ ujistil.

Tlačenice na fotbalových stadionech s tragickými následky nejsou v historii nevídané. Nejhorší tragédie při fotbalovém utkání se stala v roce 1964 při utkání Peru a Argentiny v Limě, kdy při snaze uniknout ze stadionu po policejním zásahu zemřely tři stovky diváků. Loni na podzim při obdobné události v Indonésii zemřelo 135 lidí.

Podobné neštěstí jako nyní v Salvadoru se stalo v anglickém Hillsborough, kde v davu fanoušků tlačících se ve snaze dostat se na stadion v roce 1989 zahynulo 96 lidí a přes sedm stovek utrpělo zranění.