V Sýrii pozorovatelé, boje pokračují

Damašek – Šest mezinárodních pozorovatelů už začalo působit v Sýrii, mají dohlížet na příměří. Klid zbraní měl panovat už od minulého čtvrtka. Boje v zemi ale pokračují. Armáda o víkendu bombardovala město Homs a rebelové útočili na vládní pozice. Syrský Homs je pod palbou i dnes. Boje pokračují také v Idlíbu na severu a rovněž v Hamá. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) si dosud boje v Sýrii vyžádaly více než 11 tisíc obětí.

Dnes je hlášeno ostřelování Homsu, podle opozice jsou pod palbou čtvrti Chaldíja a Bajdá, zemřeli tady nejméně tři lidé. V Hamá dnes zahynuli dva civilisté. V Idlibu na severu země vojáci bojují proti zběhům. 

V zemi má přitom od čtvrtka platit příměří, které dojednal zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan. Ačkoli se boje zmírnily, armáda se zatím z měst nestáhla. Od vyhlášení příměří již zemřelo 41 osob. 

Součástí šestibodového plánu je i přítomnost mezinárodních pozorovatelů. Prvních šest pozorovatelů vyslaných OSN je už na místě. Mají připravit hlavní stan pozorovatelské mise a navázat první kontakty s vládou i opozicí. Šestici vede Maročan Ahmad Himmiš. Jeho skupina dnes jednala o působení pozorovatelů s ministerstvem zahraničí. Hlavní podmínkou je pro ně prý volný pohyb. Zbylých 25 pozorovatelů by mělo do Sýrie dorazit v nejbližších dnech.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)