V Rusku učí, jak z Mráze udělat Dědu

Moskva - V Česku či Německu nosí dárky Ježíšek, v USA nebo Británii Santa Klaus. Ruské děti pak mají Dědu Mráze neboli Mrazíka, který ale s nadílkou čeká až do Silvestra. Jak se má správně chovat a jak má vypadat - to se učí ve speciální škole pro Mrazíky v Moskvě.

Podle Alexandra Frolova, který před pár lety školu zakládal, může být kouzelným Dědou Mrázem každý - musí jen chtít a mít trpělivost. „Chtěli jsme znovu zavést kouzlo pohádky o Mrazíkovi a začít Nový rok jako nejvíc vzrušující svátek. A samozřejmě nejkouzelnější z toho všeho je Děda Mráz. Takže jsme se rozhodli založit Mrazíkovu školu, kde žáky tomuto kouzlu učíme,“ vysvětluje.

Jedním z hlavních klíčů k úspěchu je prý správný make-up. Pěkně ojíněné obočí, padnoucí kostým a laskavý úsměv. Frekventanti se také učí, jak pracovat s dětmi, hlavně s těmi malými, a jak s nimi mluvit. Mnoho studentů je z řad učitelů v mateřské škole, pro ty mladší ale role staršího muže vůbec není jednoduchá. Po boku správného Děda Mráze samozřejmě nesmí chybět ani krásná Sněhurka.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Mrazíci, kteří absolvují školu, jsou podle Frolova od svého pohádkového originálu k nepoznání. Diplom ale získají jen ti, kteří projdou sítem dětských kritiků. Pro ně pak může kariéra profesionálního Mrazíka nebo Sněhurky začít.