V Polsku lidé zachránili nejstarší kino světa. Kompenzace pro kulturu se nevyhnuly kritice

Události: Polské kompenzace pro kulturní scénu (zdroj: ČT24)

Polsko zmírňuje opatření proti šíření koronaviru. Otevřely se tam obchody v nákupních centrech, muzea a galerie. Ke kroku vláda přistoupila díky stabilní epidemické situaci. Ta ale podle kabinetu stále nedovoluje zprovoznit hotely, restaurace, kina nebo divadla. Řada podnikatelů si stěžuje, že státní pomoc je nedostatečná nebo přichází příliš pozdě.

Nejstarší kino na světě v severopolském Štětíně promítalo 113 let. Poprvé musely jeho dva malé sály zůstat pusté na jaře, podruhé na podzim. Kino ale nakonec zachránili před bankrotem věrní diváci, když si nakoupili vstupenky na dobu, kdy bude líp. A nejen to.

„Diváci uspořádali na kino sbírku, aby pomohli, úplně nezištně,“ sděluje majitel kina Pionier Jerzy Miśkiewicz. Na záchranu biografu se vybral v přepočtu skoro milion korun. Majiteli kina zájem fanoušků vrátil naději a optimismus. „Kino už přežilo různé chřipky, i tu španělskou. Také dvě války. Doufám, že přežije i koronavirus,“ dodává Miśkiewicz.

Další finanční pomoc by kino mohlo získat od státu, podporu mu slíbila taky štětínská radnice. Ta dosud přispěla k záchraně hlavně zdejším divadlům a filharmonii. Město už na jaře připravilo taky stipendia pro nezávislé umělce.

Podpora by podle kritiků neměla upřednostňovat ty nejbohatší

„Programy, které se nám podařilo rozjet, stvořily takový ochranný deštník, který má doplnit kroky přijímané vládou,“ vysvětluje viceprimátor Štětína Krzysztof Soska.

Stát umělcům a firmám, které se kulturou živí, slíbil v přepočtu skoro 2,5 miliardy korun. Institucím navázaným na místní samosprávy plánuje vynahradit 40 procent ztrát. V případě nevládních organizací a soukromých firem jde o kompenzaci 50 procent ztrát ve srovnání s rokem 2019.

Nastavená pravidla ministerstvo po kritice měnilo. Části kulturní obce se nelíbilo, že nejvíc ze státní pomoci dostanou ti nejbohatší umělci. Třeba hudební skupiny, které se věnují v Polsku populárnímu žánru disco polo.