Střelci v koncertní síni u Moskvy zabili desítky lidí, k útoku se přihlásil Islámský stát

V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy došlo v pátek večer ke střelbě a explozím. Počet obětí stoupl podle ruského portálu Baza na 62. Ruská bezpečnostní služba FSB po osmé hodině večer informovala o nejméně čtyřiceti mrtvých a stovce raněných. K zodpovědnosti za útok se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Národní garda pátrá po pachatelích, kteří jsou podle agentury RIA Novosti zřejmě na útěku.

Ruské agentury uvádějí, že nejméně tři útočníci v maskáčovém oblečení začali střílet – patrně z automatických zbraní – v koncertní síni Crocus City Hall, kde se mělo konat vystoupení rockové kapely Piknik. Zdroje telegramového kanálu Shot píší, že střelců bylo nejméně pět. V prostorách také zřejmě použili výbušniny, které vyvolaly mohutný požár. Hasičům se ho po deváté hodině za pomoci vrtulníku podařilo dostat pod kontrolu.

K útoku se po desáté hodině podle agentury Reuters na sociální síti přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Bojovníci IS „zaútočili na velké shromáždění (...) na předměstí ruského hlavního města Moskvy,“ uvedla organizace. Že za útokem stojí Islámský stát, později podle Reuters potvrdily i americké zpravodajské služby.

Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, viníka ale dosud oficiálně neoznačily. Někteří ruští činitelé však obvinili Ukrajinu, na jejímž území Rusko vede agresivní vojenskou kampaň. Kyjev to důrazně odmítl.

Co říkají svědci

Svědci z místa řekli ruské agentuře TASS, že ozbrojenci začali zblízka pálit do lidí téměř okamžitě po vstupu do budovy, nedaleko bezpečnostních rámů u vchodů. Střelba začala asi deset minut před koncertem, sál, který pojme šest tisíc lidí, byl plný ze sedmdesáti procent, vylíčil očitý svědek. Útočníci stříleli do davu, lidé propadli panice.

„Zbývalo asi deset minut do začátku koncertu a v tom jsme uslyšeli, jak jsem si myslel, odpálení ohňostroje. Někde zleva mimo sál. Byli jsme nahoře na balkonu a viděli jsme, jak davy lidí se začaly hýbat v jakýchsi proudech. Hned jsme si uvědomili, že něco není v pořádku. Lidé začali křičet a v tom do sálu už vběhli jiní lidé a začali střílet, prostě dávky z automatických zbraní. Lidé propadali panice. Začal povyk. Nikdo nevěděl, kam má utíkat. Snažili jsme se nějak koordinovat lidi, aby si všichni lehli na zem a pomalu se plazili vpřed, aby nezůstali na místě,“ vylíčil.

„Když jsem zdvihl hlavu a rozhlédl se, uviděl jsem střílející lidi a dávky z automatu. Měli na sobě nějaké hnědé oblečení, něco jako vesty či maskovací uniformy. Stříleli přímo do davu lidí,“ řekl.

„Nějak jsme se dokázali proplazit až nahoru. Někdo se snažil někde schovat, my jsme se snažili vylomit nějaké dveře do zadních místností, ale nemohli jsme najít žádný východ ven. Prostě jsme ve velkém houfu utíkali, opírali se do dveří, do zdí a běželi dál. Byl cítit kouř. Uvědomovali jsme si, že je nebezpečné tu zůstat. Nakonec v nějaké naprosto temné velké místnosti jsme dokázali vyrazit jedny dveře a odtamtud jsme se dostali na nouzové schodiště, po kterém jsme seběhli dolů. A odtud jsme už vyrazili dveře na ulici a opustili jsme budovu. Všichni se rozběhli na různé strany. Když jsme běželi okolo proskleného rohu budovy, uviděli jsme, že tam lidé také utíkají a rukama tlučou do skla, snaží se najít východ. Když jsme vyběhli na ulici, nad střechou jsme viděli obrovská oblaka dýmu,“ dodal.

Národní garda pátrá po pachatelích, ruší se akce

Po pachatelích pátrá ruská národní garda, napsala agentura AFP. Vladimir Putin je o vývoji situace po útoku v Krasnogorsku průběžně informován a vydal potřebné instrukce, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ombudsmanka Taťjana Moskalkovová označila střelbu v Krasnogorsku na okraji Moskvy za teroristický čin, napsala agentura RIA Novosti. Moskevský starosta Sergej Sobjanin v prohlášení zmínil, že došlo k velké tragédii. Vyjádřil soustrast pozůstalým.

Ruské ministerstvo kultury oznámilo, že po celém Rusku byly zrušeny všechny zábavní a hromadné akce. Obdobně úřady nejprve ohlásily posílení bezpečnostních opatřeních na moskevských letištích. Následovala další letiště, posílení bezpečnosti ve vlacích a na nádražích ohlásily státní dráhy. Ruské ministerstvo dopravy uvedlo, že v dopravních prostředcích a infrastruktuře platí maximální, třetí, úroveň bezpečnosti a dopravní organizace posílily spolupráci s bezpečnostními orgány. Cestující se kvůli dodatečným opatřením mají dostavovat na letiště a nádraží s větším předstihem a přistupovat ke kontrolám s pochopením.

Dramatické záběry

Meduza upozornila na videa sdílená na Telegramu, na kterých lidé prchají z koncertní síně. Na dalších neověřených záběrech z budovy je slyšet střelba, na zemi leží nehybná těla.

I televize Dožď zveřejnila dramatické záběry zevnitř, na kterých je vidět chaos v sále a slyšet střelba. Na dalších záběrech je vidět požár budovy.

Bílý dům sdělil, že nic nenasvědčuje zapojení Ukrajiny, před útoky USA varovaly

Bílý dům uvedl, že záběry střelby v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy jsou strašné a těžko se na ně dívá. Dodal, že v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že do střelby byla zapojena Ukrajina.

Rusko poté prohlásilo, že pokud Spojené státy s jistotou vědí, že Ukrajina nebyla zapojena do této masové střelby, měl by se Washington podělit o všechny informace, které má. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla podle agentury Reuters: „Na základě čeho činitelé ve Washingtonu uprostřed tragédie vyvozují nějaké závěry o něčí nevině?“ Dodala, že pokud Washington informace má, měl by se o ně podělit, a pokud žádné informace nemá, neměl by takto mluvit.

Některá zahraniční velvyslanectví v Moskvě v čele s americkou ambasádou na začátku měsíce varovala před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. K výzvě se připojil i český zastupitelský úřad. Americké velvyslanectví v upozornění vydaném pro občany USA pobývající v Rusku uvedlo, že „sleduje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů“. 

Snaha Ruska šířit narativ, že je Západ nevaroval oficiálně a dostatečně důrazným způsobem, bude podle politického geografa Michaela Romancova pokračovat. Pokud skutečně Američané informaci o útoku měli, tak se Romancov domnívá, že stále platí, že zločin je zločinem všude na světě bez ohledu na to, jaký režim je zrovna u moci, a Rusku ji předali. „Ta obava z mezinárodního terorismu je to poslední, na čem se mezinárodní společenství jako celek dokázalo shodnout,“ připomněl odborník v pořadu Události, komentáře.

Pazderka, Romancov a Landovský hovořili o útoku v krasnogorské koncertní síni (zdroj: ČT24)

Podle šéfredaktora serveru Voxpot Vojtěcha Boháče i ruská média mluví o tom, že země dostala již před dvěma týdny upozornění od USA, že zaznamenaly v Afghánistánu komunikaci o připravujícím se útoku na území Ruska. Tamní vůdce Vladimir Putin varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

Někteří lidé, kteří byli nyní na místě střelby, o útočnících mluvili jako o „vousáčích“, což v ruském prostředí znamená islámské teroristy a média brzy spekulovala, že za útokem stojí Islámský stát. Ten se k útoku později přihlásil. Podle Boháče by Rusko nemuselo mít důvod tento útok připisovat Ukrajině, která se od útoku distancovala.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov řekl listu Ukrajinska pravda, že události v Moskvě jsou „vědomou provokací“ ruských zvláštních služeb. Ukrajina nemá nic společného se střelbou na okraji Moskvy, uvedla prezidentská kancelář.  

Představitelé Ruského dobrovolnického sboru, který bojuje proti režimu Vladimira Putina na Ukrajině i v příhraničních ruských oblastech, sdělili listu Novaja gazeta Evropa, že za útokem nestojí. 

Jednoznačné odsouzení

Řada zemí i mezinárodních organizací teroristický útok v Moskvě odsoudila. Rada bezpečnosti OSN ho označila odporný a zbabělý teroristický čin.

Evropská unie je šokovaná a konsternovaná po dnešním teroristickém útoku na okraji Moskvy, uvedl podle AFP mluvčí Evropské komise. Francouzská diplomacie po teroristickém útoku na okraji Moskvy vyzvala k jeho plnému objasnění. Podobně se vyjádřil i Berlín. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil solidaritu s oběťmi.

Útok na civilní obyvatelstvo odsoudilo i české ministerstvo zahraničí. Na síti X ho označilo za nepřijatelná a vyjádřilo soustrast rodinám obětí.

90' ČT24: Jan Šír hovořil o útoku v krasnogorské koncertní síni (zdroj: ČT24)

Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK řekl, že existuje riziko, že Kreml událost využije „k nějaké další nepředloženosti a k utahování šroubů doma, ale i možná k další eskalaci vůči Ukrajině.“

Proto je třeba tyto věci náležitě komunikovat. Připomněl, že Kyjev uvedl, že nemá s útokem nic společného a že jde o ruskou provokaci. Navíc na riziko útoku upozorňovaly před dvěma týdny jak americká, tak britská ambasáda.

Šír nyní očekává, že se bude hledat obětní beránek, který bude označen za viníka akce. I podle Michaela Romancova bude rozhodující, jak na událost zareaguje ruský režim. Velvyslanec České republiky při NATO Jakub Landovský míní, že s ohledem na to, že jde o teroristický útok, který je potřeba odsoudit, může hrát roli v eskalačním chování Ruska. „Může to vést ke zvyšování napětí, k mobilizaci ruské společnosti,“ dodává.

90' ČT24: Útok v koncertní síni na okraji Moskvy (zdroj: ČT24)

Novinář žijící v Rusku Jiří Just míní, že jde o mimořádný útok a ruské bezpečnostní složky mu dávají nejvyšší míru významnosti a nebezpečí. Každý policista musí být podle nového nařízení připraven zasáhnout. V celé Moskvě dochází k zpřísnění bezpečnostních opatření a prohledávání města.

Podle Justa takový útok místní neočekávali. „Rusové si odvykli od teroristických útoků, které byly „normální“ událostí před patnácti lety. Pro mnohé Moskvany je to velký šok,“ řekl.