V Kataru se mění emírové, otec předal vládu synovi

Dauhá – Katarský emír Hamad bin Chalífa Sání odstoupil a předal moc synovi a dosavadnímu korunnímu princi Tamimovi. Podle odstupujícího emíra je totiž čas pro novou generaci. Jednašedesátiletý bin Chalífa Sání je prvním z vládců arabského státu, který se vzdává moci z vlastní vůle.

„Obracím se na vás, abych oznámil, že předávám moc šajchovi Tamimovi bin Hamadovi Sánímu. Jsem naprosto přesvědčen, že jeho prioritou bude zájem země a blaho Katarců. Je čas otočit stránku na cestě našeho národa předat odpovědnost nové generaci,“ řekl emír v abdikačním projevu. 

Klan Sáníů vládne Kataru od roku 1825. Bin Chalífa Sání se dostal k moci v roce 1995 při pokojném palácovém převratu. Korunním princem byl v letech 1996 až 2003 jiný z jeho synů, šajch Džásim. Pak ale emír převedl nástupnictví na šajcha Tamima. Oficiálně se tehdy uvádělo, že starší syn postoupil mladšímu nástupnictví dobrovolně, prý ze zdravotních důvodů. Proslýchalo se ale, že emír učinil tento krok proto, že šajch Džásim chtěl na sebe údajně strhnout více moci.

Hamad bin Chalífa Sání
Zdroj: ISIFA/EPA/TIM BRAKEMEIER

Tamimovi bin Hamadovi Sánímu je 33 let a bude jedním z nejmladších vládců v zemích Perského zálivu. Je synem druhé emírovy manželky Múzy. Odstupující emír má tři ženy a s nimi 24 dětí. Nový katarský vládce je absolventem britské vojenské akademie v Sandhurstu, je považován za pragmatika, věnuje se také sportu. Má dvě manželky a s nimi šest dětí. 

Jeden z katarských princů Hámid bin Abdal Sání pobýval v Česku. V roce 2005 tady byl nepravomocně odsouzen ke 2,5 roku vězení kvůli sexuální aféře s mladistvými a nezletilými dívkami. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale rozhodl o předání případu do Kataru, kauza tak v ČR nebyla nikdy pravomocně uzavřena.