V irácké Basře vypukly těžké boje mezi armádou a milicemi

Basra (Irák) - V jihoirácké Basře vypukly v noci na dnešek těžké boje mezi vládními jednotkami a členy šíitských milicí. Irácká armáda chce vytlačit z Basry polovojenské oddíly, ke kterým patří i milice radikálního duchovního Muktady Sadra, takzvaná Mahdího armáda. Britský armádní mluvčí oznámil, že na vojenské operace osobně dohlíží premiér Núrí Málikí. Boje si prozatím vyžádaly dvanáct mrtvých a 20 zraněných.

Z různých částí města byly slyšet výbuchy i střelba a nad severními čtvrtěmi stoupal kouř. Podle vojenských zdrojů je město poloprázdné, na silnicích nejsou automobily a lidé se nevydali do práce. V pondělí večer úřady vyhlásily noční zákaz vycházení. Milicionáři z Mahdího armády pak zaujali pozice u vjezdů do čtyř čtvrtí, které kontrolují.

O získání kontroly nad městem, které je střediskem jihoirácké ropné oblasti, bojuje Mahdího armáda a další šíitské skupiny. Podle agenturních zpráv zatím kvůli bojům nemusela být zastavena těžba ani export ropy.

Premiér Málikí do Basry přijel v pondělí a slíbil, že zajistí, aby se město vrátilo pod kontrolu vládních sil. Na operaci dohlíží z irácké vojenské základny. Sadrovy oddíly tvrdí, že premiér upřednostňuje jinou šíitskou skupinu, Nejvyšší islámské irácké shromáždění, které bylo vlivnou opozicí proti režimu Saddáma Husajna, ale na rozdíl od Sadra proti němu bojovalo z exilu.

Mezi největšími šíitskými frakcemi se bojuje i v Bagdádu. Sadrovy milice navíc nařídily bagdádské policii a vojákům, aby odešli z šíitské čtvrti Sadr. 

Sadr sídlí v Nadžafu a na veřejnosti se objevuje sporadicky. Jeden z jeho zástupců dnes odsoudil horšící se situaci v Basře. "Hnutí Sadrových
stoupenců se v Basře stalo terčem pronásledování. Vládní jednotky by neměly být využívány k boji proti lidem," řekl tento zdroj. 

Basra po invazi z roku 2003 patřila do sektoru kontrolovaného britskou armádou. Britové město i celou provincii předali irácké vládě loni v prosinci a teď se na nedaleké základně soustřeďují na výcvik iráckých jednotek. Po jejich odchodu se polovojenské oddíly znovu pokoušejí určité části Basry získat pod kontrolu. Britská armáda oznámila, že do nynějších bojů nezasahuje a že je to výhradně irácká záležitost.