V Hongkongu skončil soud s prodemokratickými aktivisty. Mediální magnát Lai vinu odmítl

V Hongkongu skončilo soudní líčení s devíti prodemokratickými aktivisty, kteří čelí obviněním z účasti na nepovolených demonstracích. Zatímco dva z nich během procesu přiznali vinu, ostatní ji odmítli včetně hongkongského mediálního magnáta Jimmyho Laie. K zapojení do demonstrací se přiznali bývalí poslanci hongkongského parlamentu Au Nok-hin a Leung Yiu-chung. Soudní verdikt by si obžalovaní měli vyslechnout 22. března, uvedla agentura Reuters.

„Ostatní aktivisté se zúčastní příštího soudního řízení. Jejich obhájci budou rozporovat tvrzení obžaloby, verdikt pravděpodobně také padne později,“ popsala zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Prodemokratičtí aktivisté byli obviněni z účasti a organizování nepovolené demonstrace, která se odehrála 18. srpna roku 2019.

Masové protestní akce byly tehdy reakcí na návrh zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny, pod jejíž správu se bývalá britská kolonie Hongkong v roce 1997 vrátila. Demonstranti vyjadřovali obavy, že lidé vydaní do Číny ovládané komunistickou stranou by mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

Hongkongská vláda nakonec návrh zákona pod tlakem stáhla, protesty ale pokračovaly s požadavkem širších demokratických reforem. „Byla to jedna z těch obrovských demonstrací proti extradičnímu zákonu, které přerostly v protivládní hnutí a demonstrace za udržení demokratických hodnot. Zúčastnily se jí statisíce lidí. Možná milion,“ popisuje Šámalová.

Miliardář na straně aktivistů

Devítičlenná skupinka aktivistů přitom není před soudem sama, obžalovaných je celkem patnáct. Hrozí jim až pětileté vězení. Na podporu aktivistů se před soudní budovou shromáždilo několik jejich zastánců, kteří drželi v rukou transparenty s nápisy jako: „Pokojná demonstrace není zločin, politické pronásledování je ostuda“.

Podle novinářky se jedná o elitu místního společenského života. „Jimmy Lai je podnikatel, miliardář a zakladatel úspěšného řetězce s oblečením. Je jediným hongkongským miliardářem stojícím na straně demokratického hnutí, což mu Peking nemůže odpustit. Je rovněž vydavatelem deníku Apple Daily, který kritizuje vládu. Ve svých komentářích je velmi otevřený, a proto upadl v nemilost Pekingu,“ popisuje Šámalová.

Magnát býval častým návštěvníkem Washingtonu, kde se setkával s americkými představiteli, včetně tehdejšího ministra zahraničí Mikea Pompea. Snaha získat podporu pro demokracii v Hongkongu vedla Peking k tomu, že jej označil za „zrádce“. Další známou osobností mezi obžalovanými je 84letý právník a předseda Demokratické strany Martin Lee, který je rovněž spoluautorem hongkongské ústavy.

Obyvatelé se bojí zákona o podvratné činnosti

Peking drasticky zpřísnil postoj k Hongkongu, když se protesty v roce 2019 zvrhly v násilí a město se propadlo do několikaměsíční krize. Od zavedení nového bezpečnostního zákona byly zatčeny desítky prodemokratických aktivistů a vůdci protestů byli buď uvězněni, anebo uprchli za hranice.

Zákon týkající se podvratné činnosti, snahy o odtržení, spolčení se zahraničními subjekty a terorismu, je formulován tak široce, že se mnozí obyvatelé Hongkongu obávají, aby na jeho základě nebyli stíháni za to, že se jakkoli politicky vyjádřili proti vládě.

Podle Šámalové je zákon tak neurčitě formulovaný, že se dá zneužít proti prakticky komukoliv. „Stačí rozhovor se zahraničními médii, kde se někdo vyjádří proti vládě kriticky,  nebo vyjádření na sociálních sítích,“ uvedla.