V Hongkongu přituhuje a zraněných přibývá. Demonstrantům pomáhají lékaři v utajení

Horizont: Zraněným demonstrantům v Hongkongu pomáhají lékaři v utajení (zdroj: ČT24)

Podle místního tisku prožívá Hongkong nejvážnější krizi od konce britské správy. Střety mezi protestujícími a bezpečnostními silami neustávají. Zásadní úlohu tak hraje skupina dobrovolných záchranářů, která se skrytě organizuje a pomáhá zraněným přes mobilní telefon, ale také přímo na ulici.

Protesty v Hongkongu trvají od června, kdy vláda představila extradiční zákon. Ten byl sice zrušen, demonstranti ale mají požadavků víc. Tvrdé jádro protestujících se navíc čím dál častěji pouští do zuřivých potyček. Začátkem října policisté v obraně poprvé dva demonstranty postřelili.

Většina lidí, kterým nejde o život, se ale do nemocnice bojí. Policie totiž v těchto zařízeních dělá zátahy. „Radši budou snášet bolest a zůstanou na svobodě. V nemocnicích už několik lidí zadrželi,“ sdělila mladá lékařka, která svou identitu tají z obav o kariéru.

V červenci pomáhala zakládat Hidden Clinic (Skrytá klinika) a od té doby je jednou z mnoha dobrovolných zdravotníků, kteří se o zraněné demonstranty starají. 

Počet vážnějších zranění roste

Prvotní diagnózu a doporučení poskytují medici přes mobilní aplikace na základě popisu a fotografií. Někdy se radí na dálku s ostatními lékaři v síti. Při velkých protestech ale vyrážejí přímo do ulic a drží se u prvních linií. 

Právě tito dobrovolníci ošetřili jako první i taxikáře, který najel do davu demonstrantů a byl za to ošklivě zbit. „Nejdřív šlo spíš o následky zasažení slzným plynem, jako je podráždění kůže nebo očí. To můžeme zvládnout na místě. Ale přibývá složitějších zranění, zlomenin. To na ulici nevyřešíme, můžeme to zafixovat, stabilizovat, ale je potřeba následná péče,“ upozornila doktorka.

Někdo jde kvůli strachu do nemocnice třeba až za další dva tři dny a shazuje úraz na sport. Podle oficiálních čísel ošetřili ve státních nemocnicích od léta kvůli demonstracím přes dvanáct set pacientů. „Data zveřejněná vládou nejsou přesná, existuje mnoho skrytých zranění, proto taky naší klinice říkáme skrytá,“ podotkla lékařka.

Jaká jsou skutečná čísla, nikdo nedokáže odhadnout. Protesty proti vládě a vlivu Pekingu přitom neutichají, a tak je v podstatě jisté, že počet zranění dál poroste.

Události: Dobrovolníci v Hongkongu se snaží zabránit střetům mezi demonstranty a policií (zdroj: ČT24)

Zatýkání prodemokratických zákonodárců

Hongkongské úřady se v sobotu chystají zatknout celkem sedm prodemokratických zákonodárců. Informovala o tom agentura AP s odkazem na vyjádření policie, která uvedla, že tři zákonodárce již zadržela a obvinila je z obstrukcí v místním zákonodárném shromáždění při vyhroceném jednání z 11. května. Jednalo se tehdy o nyní již zrušeném vládním návrhu extradičního zákona.

Ostatní čtyři zákonodárci obdrželi předvolání, aby se v sobotu dostavili na policejní stanici, kde budou zatčeni. V pondělí by všech sedm mělo stanout před soudem.

Podle prodemokratických členů legislativy je policejní zásah očividným a propočítaným krokem, který povede k vyhrocení násilností mezi demonstranty a policisty. Toho pak chtějí podle zákonodárců úřady využít k tomu, aby zrušily místní volby plánované na 24. listopadu. Ty přitom měly ukázat, jaká v tomto poloautonomním čínském území panuje politická nálada. 

Vládní činitelé ale popírají, že by zatýkání s volbami souviselo. Cílem úřadů podle nich je, aby bylo hlasování hladké a pokojné.