V Chabarovsku pokračuje summit EU-Rusko

Chabarovsk - V Chabarovsku na Dálném východě dnes pokračuje summit Evropské unie a Ruska. Na pořad se mají dostat i citlivé problémy v energetice, evropské bezpečnosti, otázka ochranářských opatření během finanční krize či dosud malý pokrok ve vyjednávání nové strategické smlouvy mezi unií a Ruskem. Od jednání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a jeho hostů, českého prezidenta Václava Klause, předsedy Evropské komise Josého Barrosa a vysokého představitele EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany, se však nečeká podpis jakýchkoliv dokumentů.

Podle poradce ruského prezidenta Sergeje Prichoďka se jednání mají zaměřit hlavně na součinnost při překonání finanční krize. „Jsme pro to, aby se (ruská protikrizová) opatření shodovala se směrem dalších evropských zemí,“ řekl Prichoďko.

Vztahy mezi EU a Moskvou pošramotila loni v srpnu rusko-gruzínská válka o Jižní Osetii (Moskva dosud vyčítá unii, že se postavila na stranu Tbilisi) a lednový rusko-ukrajinský spor o plyn, který připravil mnohé evropské domácnosti o dodávky ruského plynu a který přiměl unii hledat alternativní dodavatele a přepravní cesty. Sporná se však jeví i ruská opatření na ochranu domácího průmyslu.

Pokračuje summit EU-Rusko (zdroj: ČT24)

Vrcholná schůzka na ruském Dálném východu je označována za jednu z nejodlehlejších i nejsložitějších, vzhledem k množství sporných bodů ve vztazích mezi unií a Moskvou. Výsledky summitu mají jeho účastníci shrnout na společné tiskové konferenci, která má s přihlédnutím k devítihodinovému časovému rozdílu začít v 7:00 SELČ. Po následujícím bilaterálním jednání prezidenta Klause s ruským protějškem Medveděvem pak představitelé EU zamíří na další summit do Soulu.

Kohout a Lavrov mluvili o odstranění překážek v obchodu

Ještě před dnešním jednáním summitu se sešli šéfové české a ruské diplomacie Jan Kohout a Sergej Lavrov k první seznamovací schůzce. Nový český ministr se shodl se svým protějškem, že další politická jednání by mohla pomoci odstranit překážky v obchodu a hospodářské spolupráci, poznamenané krizí. Ale termín návštěv Lavrova a posléze ruského premiéra Vladimira Putina v ČR se nadále upřesňuje. „Ruská strana má o návštěvu nadále zájem, ale předpokladem je mít nějaký posun v obsahu agendy,“ konstatoval Kohout.